ПРОДУКЦІЮ КОМПАНІЇ «3М» ОЦІНЮВАЛИ СПЕЦІАЛІСТИ ХАЕС

У навчально-тренувального центрі Хмельницької АЕС відбулася зустріч із представниками компанії «3M», які представили кращі зразки продукції, виготовленої за сучасними технологі­ями, і яка використовується на енергетичних підприємствах для захисту працівників під час виконання зварювальних робіт.

Працівники ХАЕС мали змогу оглянути різні типи спеціальних масок для захисту зору і слуху, органів дихання зварювальників. За словами представників компанії «3М», сьогодні на Хмельницькій АЕС використовується майже десяток найменувань  продукції цієї компанії. Найбільшим попитом користуються засоби захисту під час проведення ремонтних кампаній.

Учасники зустрічі мали змогу почути інформацію про діяльність провідної компанії на світовому ринку.  «3М» - багатопрофільна міжнародна корпорація з віковою історією та багаторічними традиціями. Її продукція зустрічається скрізь: вдома та в офісі, в лікарнях та стоматологічних клініках, на виробничих підприємствах, в автомобілях, літаках, на дорогах. На сьогоднішній день компанія має представництва в багатьох країнах світу, виробляє і продає продукцію більш ніж у двохстах державах. Компанія «3М» відкрила дослідницькі лабораторії у 34 країнах, заводи у 139 країнах і регіональні представництва у 188 країнах. Історія виникнення «3М» - це безперервна низка технологічних винаходів. Вчені та інженери компанії  створили кілька десятків оригінальних запатентованих технологій, починаючи з найперших розробок, які стосувались виробництва склеювальних сумішей та абразивів, і закінчуючи такими революційними технологіями, як мікрореплікація та управління світловим випромінюванням. Серед найвідоміших винаходів компанії - клейка стрічка Scotch. Це сталося на початку 20-их років минулого століття. Тепер без цього винаходу важко уявити будь-яку канцелярію, клейка стрічка стала постійним супутником нашого життя.

Кілька років поспіль «3М» активно співпрацює з ДП «НАЕК»Енергоатом» та його відокремленими підрозділами. Про серйозність її намірів свідчить низка експериментів на виробничих майданчиках АЕС. Хмельницька АЕС не стала  винятком. Для місцевих зварювальників була надана продукція компанії, яку вони активно експлуатували під час ремонтно-відновлюва­льних робіт. Зразок сучасної захисної маски дістався і газоелетрозварювальнику станції знезалізнення води комунального господарства Петру Корчагіну. Він поді­­лив­ся своїми враженнями після закінчення експлуата­ційного експеримента. За словами професіонала, продукція відомої компанії надійна у експлуата­ції, добре захищає від впливу зовнішніх факторів. Петро Миколайович порадив представникам «3М» звертати увагу на специфіку виконання низки зварювальних робіт, бо не завжди надій­на маска зручна під час ремонтів на ділянках із обмеженим доступом до основного місця роботи­.

Співпрацю із компанією «3М» позитивно оці­нив начальник відділу охорони праці Хмельницької АЕС Сергій Романко. Він підкреслив, що на під­приємстві серед пріоритетних напрямів  охорона праці та культура виробництва. Використання сучасних засобів індивідуального захисту працівників засвідчує цивілізований підхід до основного виробництва.

Олександр Шустерук

Фото автора