Проведено семiнар-нараду  з питань охорони праці

На Хмельницькій АЕС за ініціативи Управ­ління Держпраці у Хмельницькій області проведено семінар-нараду з питань охорони праці.

Основна тематика семінару – попередження­ виробничого травматизму і аварійних ситуацій на підприємствах області, зокрема, у виробничих підрозділах водопровідно – каналізаційного господарства  атомної станції та міста Нетішина.

За словами начальника відділу охорони праці Хмельницької АЕС Сергія Романка, у підрозділах ВП ХАЕС роботи у замкнених просторах виконуються згідно з вимогами «Правил охорони праці при експлуатації тепломеханічного обладнання електростанцій, теплових мереж та тепловикористовуючих установок», «Інструкції з охорони праці для осіб, що працюють у замкнених просторах», розробленої на станції, а також у відповідності до регламентів проведення таких робіт.

Всі працівники, які виконують роботи в замкнених просторах, в обов’язковому порядку проходять відповідні медичні огляди та щорічне спеціальне навчання на право виконання цих робіт на базі навчально-тренувального центру.

Для здійснення безпечного проведення робіт в замкнених просторах керівництво станції приділяє особливу увагу забезпеченню працюю­чих засобами індивідуального захисту. Даними засобами забезпечені всі 100 відсотків працівників. Періодично на станції за розпорядженням головного інженера або головного інспектора створюється комісія з метою проведення огляду засобів індивідуального захисту, місць їх зберігання, а також використання в роботі. Результати відображаються у відповідних актах з висновками  результатів.

Перед початком проведення робіт в замкнених просторах, в обов’язковому порядку працівниками хімцеху здійснюється аналіз повітря на вміст  кисню­, а також інших газів, у тому числі і небезпечних для життя і здоров’я працюючих. Керівництвом станції було прийнято рішення про придбання в підрозділи додаткових сучасних газоаналізаторів фірми «Драгер» для проведення оперативного газоанализу середовища під час проведення робіт. Всього закуплено 11 таких газоаналізаторів, навчено персонал цехів визначенню компонентів повітряного середовища в повітрі, що поліпшило якість проведення таких проб під час виконання робіт.

Тема безпечного виконання робіт в замкнених просторах складається з  ряду пов’язаних між собою умов і обставин, виконання яких і забезпечує безпеку працівників.

Під час наради представники Управління Держ­праці у Хмельницькій області акцентували увагу персоналу атомної станції на дотриманні основних вимог з безпеки під час виконання газонебезпечних,­ зварювальних робіт та при експлуатації електроустановок.В рамках заходу, учасники семінару ознайомилися також із роботою навчально-тренувального центру ВП ХАЕС та мали нагоду спостерігати за відпрацюванням позаштатної ситуації на повномаштабному тренажері блочного щита управління.

Пібиваючи підсумки наради, представники Управління Держпраці у Хмельницькій області  рекомендували залучати провідних фахівців галузі під час щорічної перевірки знань з питань охорони праці та виконання робіт підвищеної небезпеки у ВП ХАЕС. За словами заступника начальника Управління Держпраці у Хмельницькій області Леоніда Корнійчука, проведення таких заходів заплановано здійснити на найбільших підприємствах регіону для запобігання і попередження травматизму та позаштатних ситуацій.