Проведено  сертифікаційний  аудит

На Хмельницькій АЕС  проведено сертифікаційний аудит на відповідність системи управління атомної станції вимогам стандартів ISO 9001: 2008 (міжнародний стандарт, який визначає вимоги до систем менеджменту якості), ISO 14001: 2004 (міжнародний стандарт, який визначає вимоги до системи екологічного менеджменту) і OHSAS 18001: 2007 (міжнародний стандарт, який визначає вимоги до системи менеджменту профе­сійної безпеки та здоров’я). Аудит здійснювали фахівці компанії «Інтернешнл Менеджмент Сервіс», офіційного представника міжнародного сертифікаційного органу «TUV NORD CERT в Україні».

Під час перевірки аудитори ознайомилися з документацією з питань управління виробництвом, екологічними аспектами енергетичного підприємства, організацією професійної безпеки і охорони здоров’я на Хмельницькій АЕС, а також провели аналіз впровадження вимог цих стандартів на робочих місцях.

Нагадаємо, що сертифікати за стандартами управління: ISO 9001: 2008 та ISO 14001: 2004 Хмельницька АЕС отримала в 2013 році. Термін дії даних сертифікатів становить три роки, після чого проводиться повторний аудит. За словами керівника групи аудиторів Володимира Пилипенка, відмінність нинішнього аудиту – здійснення перевірки ще по од­ному стандарту – OHSAS 18001: 2007 і те, що відбувається сертифікація інтегрованої системи управління ДП «НАЕК «Енергоатом», як єдиної юридичної особи­.

За попередніми підсумками аудиторів підтверджено відповідність системи управління ВП ХАЕС вимогам стандартів ISO 9001: 2008 та ISO 14001: 2004, а також вказано шляхи вдосконалення діючої системи управління гігієною та безпекою праці на АЕС до рівня стандарту OHSAS 18001: 2007. Варто зазначити, що аудит за цим стандартом проходив вперше на Хмельницькій АЕС. Аудитори ТОВ «Інтернешнл Менеджмент Сервіс» відзначили високу кваліфікацію персоналу ВП ХАЕС, значний прогрес у впровадженні та розвитку електронних інформаційних і автоматизованих комплексів, які дозволяють оптимізувати систему управління на АЕС, дієву процедуру перехресної перевірки відповідності підрозділів вимогам охорони праці. На думку аудиторів, ряд проектів може послужити позитивною практикою для їх поширення і на інших АЕС.

Фото Віктора Гусарова