Радо школа дiтвору зустрiла

Напрочуд гамірним і дзвін­ким видався ранок четверга, ожили шкільні подвір’я, радо вітаючи після канікул своїх учнів, вчителів, численних гостей, які прийшли розділити радість свята знань, мудрості, доброти, лю­дянос­ті у школи Нетішина.

Бути першим – завжди від­повіда­ль­но. Са­ме таку місію ось уже впродовж 35-ти ро­ків несе Нетішин­сь­ка ЗОШ №1. За цей час з легкої руки тамтешніх педагогів життєвими стежи­нами пішла ціла когорта випускників, досяг­ненням яких завжди можна гордитися. Багато хто з них переступив поріг Хмельницької АЕС і у складі п’ятитисячного колективу атомників допомаг­ає нашій державі розвивати економіку, сіль­ське господарство, а в оселі багатьох співгромадян несе світло та тепло. Не випадково на урочистості з нагоди першого дзвоника саме у цей навчальн­ий заклад завітав генерал­­ьний директор Хме­льницької АЕС Микола Па­на­щенко. Він щиро привітав учнів, вчителів та їх родини зі святом і побажав здоров’я та наснаги у добрих справах.

На святкуванні директор Нетішинської­ ЗОШ №1 Таміла­ Соболик оголосила приємну новину: очолю­ваний нею нав­­чальний заклад став найкращим у Хмельни­цькій об­ласті за результатами не­що­да­в­ньо­го незалежного тестування випускників з таких предметів, як українська мо­ва та географія.

Святку­вання першовересня у ЗОШ №2 від­крив    її директор М.С. Яцюк. У очолюваному ним загальноосвітньому нав­ч­альному закладі цьогоріч два випускних одинадцятих класи і аж чотири перших. Дуже гармо­нійно виглядали на святко­вій лінійці ті, хто впевнено виходить на фі­ні­шну пряму, всерйоз­ за­думу­ючись про ­май­­бутню про­фе­­сію, і ті, хто вперше­ ступає на шкільну стезю­­.

Вже вкотре урочистості з нагоди свята першого дзвоника розпочинаю­ться з вшанування па­м’яті тих, хто від­дав життя за нашу незалежність, двад­­цятип’ятиріччя якої, на жаль, за­тьма­рене війною. Третій рік поспіль не припиняються бої на сході України, ми втрача­ємо найдорожчих своїх синів і доньок, котрі стали на захист Батьківщини.

Довелось відпити зі скорботної чаші Нетішину, місто заплатило за мир у рідній країні шість­ма молодими життями. Серед тих, хто не повернувся з поля бою, і колишній випускник школи №2 Сергій Карпенко. Та попри перед­часно обір­ване життя, він щоденно зустрічає ниніш­ніх учнів на шкільному подвір’ї, адже на будівлі закладу від­крито меморіальну дошку герою­. Складаючи шану земляку і всім по­колінням героїв, які від­дали життя за мир і свободу  України, її спокій і єдність, до па­м’ят­но­го меморі­ального знака бу­ло покладено квіти. Цю почесну місію виконали Любов Кулибчук і Вадим Самчук­.

Святкова лі­ній­ка не була обтя­жена зануд­ними­ промовами, висту­паючі демон­стру­вали лаконіч­ність, і не скупились при цьому на щирі і добрі слова, сипали метафорами і образами. Так, директор школи М.С. Яцюк наголо­сив, що першого верес­ня не справ­джується твердження ніби всі дороги ведуть до Риму. Вони ведуть до Школи! Де новий­ навчаль­ний рік від­криє не­просту, але ці­каву дорогу до знань, до нових вершин, дорогу не­зві­даного. Звертаючись, пе­ред­­­­усім, до пер­шо­клас­ни­­­ків, він по­­­бажав, щоб кожен день при­носив їм радість від спілкування один з одним, здобутих знань, від­чуття, що ми одна-єдина  родина, дарував розуміння і тепло сердець. «Від­­тепер ви повинні любити не тільки дорогу від школи додому, а й з дому до школи».

Не зупинятися на шкіль­них знаннях, здобуваючи осві­ту у спеціалізованих вишах, за­кликав учнів заступник генерального директора ВП ХАЕС з капітального будівництва О.В.Рахлінський. І додав, що енергійних, молодих, від­по­ві­дальних та ерудованих потребує Хмельницька АЕС, перспективне підприємство, яке з нетерпінням чекає на добудову двох нових енерго­блоків. Отож, майбутнім випускникам буде до чого до­класти рук.

Методист методичного кабінету управління освіти М.М.Власюк побажала «аби наша праця і ваше навчання  при­вели Україну до довгожданого миру».

Свої перші учнівські промови виголосили невгамовні пташата – першокласники. З напутніми словами від імені випускників звернулися до них Владислава Бердаль і Вадим Артемчук, вручивши кожному подаруночок.

І як же без передачі сим­волічного ключа  від країни знань! Тепер­ він у руках наймолодших, які тіль­ки починають торувати дорогу в цю диво­вижну кра­їну. Про перший стартовий день спо­­­­віс­тив золотоголосий перелив шкі­ль­­ного дзвони­ка в руках першо­клас­ниці Єван­ге­ліни По­пович і одинад­цяти­класника Ан­дрія Зай­цева.

Проникливо про­звучала у виконанні юної солістки Вік­торії Яковенко пісня про Україну, якою вона привітала всіх присутніх з початком нового навчального року. Вміло і впевнено «керували процесом» нові ведучі, які прийняли естафету від своїх досвідчених попередників, тепер вже колишніх учнів школи Вікторії Олійник та Ігоря Шустирука, Ольга Кирилюк і  Владислав Челишев.

* * *

Представники Хмельни­ць­кої АЕС взяли також участь в урочистостях у Нетішинських ЗОШ №3 та №4.

Олександр Шустерук Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука