Радіаційна обстановка на території Хмельницької області нормальна

 Останнім часом серед населення Хмельницької області та інших регіонів України поширюються чутки щодо порушень в роботі ВП "Хмельницька АЕС" та пов’язаних з цим викидами радіоактивних речовин.
Управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, на підставі вивчення даних автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (пункти АСКРО розташовані у 10-х населених пунктах Славутського району навколо Хмельницької АЕС), офіційних доповідей начальників чергових змін атомної станції та інформації її прес-служби, відповідально повідомляє про те, що ВП Хмельницька АЕС працює в штатному режимі. Радіаційний стан на промисловому майданчику та у прилеглих регіонах Хмельницької АЕС не зазнавав змін, знаходиться на рівні, який відповідає нормальній експлуатації енергоблоків, і не перевищує природних фонових значень.
Протягом 2012 року (січень-травень) на Хмельницькій АЕС не було аварій та порушень, які супроводжувались збільшенням викиду/скиду радіоактивних речовин в навколишнє середовище.
Крім того, 1 червня 2012 року управлінням утворено оперативну робочу групу у складі представників власне управління, обласної санітарно-епідеміологічної станції та телевізійної бригади Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії на чолі з начальником управління з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Вадимом Плютою. Даною групою за допомогою чотирьох різноманітних приладів радіологічного контролю здійснено заміри радіаційного фону у декількох мікрорайонах обласного центру та за його межами.
Показники приладів становили від 6 до 12 мікрорентген на годину, що не перевищує природних фонових значень (природне фонове значення – до 25 мкр/год, безпечне для людини – до 50 мкр/год).
Таким чином, зазначені чутки не мають під собою жодних підстав. Жителі області можуть вести звичний спосіб життя, без обмежень і не хвилюватися.
                       Інформація надана Управлінням з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації