РЕАКТОРНИКИ ПРАЦЮЮТЬ НА БЕЗПЕКУ

У ході ремонтної кампанії на першому енергоблоці під контролем працівників реакторного цеху перебувають роботи, пов’язані із середнім ремонтом реакторної установки. За словами начальника реакторного цеху (виконуючого обов’язки заступника головного інженера з ремонту) Ігоря Гундара, у ході підготовки до проведення планово-попереджувального ремонту були ретельно проаналізовані об’єми основних робіт, що дало змогу оптимізувати графіки їх виконання, та терміни ППР в цілому. Ігор Васильович запевнив, що при плануванні об’ємів ремонтних робіт першочергова увага приділяється забезпеченню в подальшому безпечної та надійної експлуатації обладнання. Обов’язкові об’єми ремонтних робіт окремого обладнання передбачені відповідною діючою (в атомній енергетиці) нормативно-технічною документацією, та не можуть бути зменшені. Питання, пов’язані з прогнозуванням та плануванням термінів кожного ППР узгоджуються з дирекцією енергокомпанії.

Також, у ході розмови Ігор Васильович наголосив на тому, що саме для забезпечення якісного ремонту енерго­блоків в цілому, для ремонту обладнання систем важливих для безпеки залучається насамперед персонал енергоремонтного підрозділу ВП ХАЕС. Представники підрядних організацій залучаються для ремонтних робіт на допоміж- ному обладнанні.

Ігор Гундар на Хмельницькій АЕС працює з 1989 року. Після закінчення Одеського політехнічного інституту був прийнятий на посаду оператора реакторного відділення. Майже одинадцять років тому він очолив колектив реакторного цеху.

- Кожен планово-попереджувальний ремонт, - розповідає Ігор Васильович, - є своєрідною перевіркою кваліфікації персоналу усіх підрозділів, які задіяні у його проведенні.

Олександр Шустерук

Фото автора