Рік був результативним

З розмови, яку днями мали журналісти з начальником ЦРБ Віктором Андрійчуком, можна зробити висновок, що 2019 рік для підрозділу був результативним. Підсумки роботи свідчать, що, як і в попередні періоди, вплив Хмельницької АЕС на довкілля у минулому році мінімальний. Це показник надійності ввіреного об’єкта і нашої відповідальності за майбутнє краю й усієї матінки землі-годувальниці.

2019-ий увійшов в нашу історію як рік продовження терміну експлуатації першого енергоблока. В рамках великої програми заходів великий обсяг робіт, передусім модернізаційного характеру, виконав персонал цеху радіаційної безпеки. Серед  таких  співрозмовник назвав наступні: впровадження сканувального спектрометра випромінювання людини; впровадження радіаційного контролю потужності дози нейтронів у гермооболонці першого енергоблока; впровадження радіаційного контролю І контуру за реперними радіонуклідами з можливістю відслідковувати в режимі он-лайн зміни радіоактивності теплоносія І контуру; заміна кабельної продукції. Виконана модернізація системи радіаційного контролю за нерозповсюдженням радіоактивних речовин, яка   дозволяє проводити не частковий, а 100% контроль забруднення тіла людини після виконання нею робіт у зоні суворого режиму.

- Ми також замінили і провели налагодження пристроїв детектування системи радіаційного контролю на енергоблоці №1 і спецкорпусі, - додає до вже озвученого переліку Віктор Володимирович.  В 2019 році була виконана закупка основних фондів це метеокомплекс фірми Vaisala на ЛАСКРО, спектрометр для лабораторії спектрометрії і контролю герметичності оболонок, радіометр для лабораторії зовнішнього радіаційного контролю. А ще замінили лабораторні меблі в зоні суворого режиму, обновили парк переносних приладів оперативному персоналу.

- Чи проходив навчання персонал, який обслуговуватиме нове й модернізоване обладнання?

- Безумовно. Таке навчання проходило в НТЦ за участі представників постачальника обладнання та на підприємствах постачальників обладнання. Відтак персонал отримав відповідні сертифікати, що підтверджують його кваліфікацію?

- Поставлене обладнання поки що тільки в дослідній експлуатації, воно дотепер на гарантійному обслуговуванні, разом з виробником відшліфовуємо всі нюанси, аби досягти максимальної ефективності та ввести обладнання в промислову експлуатацію.

Ольга Сокол