Роботу профкому визнали задовільною

Звітна конференція ППО ХАЕС зібрала 259 делегатів, аби дати оцінку роботі профспілкових активістів за 2019 рік та означити орієнтири на поточний період. Відзначимо, що за ходом конференції спостерігали лідери Атомпрофспілки та ДП «НАЕК «Енерготом» Валерій Матов і Олексій Лич, а також виконавчий директор енергокомпанії з персоналу Олександр Остаповець. В роботі конференції брав участь генарльний директор ХАЕС Андрій Козюра.

Звітуючи про здобутки профкому за 2019 рік,  голова ППО ХАЕС Михайло Гук відзначив, що профспілковий  комітет Хмельницької АЕС опікувався 5592 членами профспілки, серед яких   4809 працівників ВП ХАЕС, СК і КДЮСШ ППО ХАЕС, 778 непрацюючих пенсіонерів ХАЕС, 5 штатних працівників профкому.

В складі організації – 2148 жінок,  1094 особи  - молодь у віці до 35 років.

В структурі ППО ХАЕС 36 профспілкових ланок першого рівня, тобто  цехкомів та 111 профгруп.

У 2019 році проведено 49 засідань профкому, розглянуто понад 550 питань, що безпосередньо стосувалися життєдіяльності підприємства, інтересів кожного працівника.

Проводилась робота над опрацюванням листів, заяв та запитів, було розглянуто значну кількість розпорядчих документів по ВП ХАЕС з виробничих та економічних питань, узгоджувалися графіки роботи персоналу, розроблялися та надавалися пропозиції щодо внесення змін та доповнень до колективного договору та погоджувалися спільні рішення по внесенню цих змін.

Промовець доповів, що у 2019 році доходи у порівнянні з 2018 роком зросли для промислово-виробничого персоналу на 55,4% і в середньому склали 1260 у.о., а для непромперсоналу на 68% і в середньому склали 580 у.о.

Матеріальну допомогу з коштів профспілкового бюджету за звітний період отримали 409 членів профспілки на суму 1_767 300 грн, в тому числі 87 пенсіонерів на суму 239 000 грн. При цьому 8 осіб отримали матеріальну допомогу протягом 2019 року двічі.

Відмовлено у наданні матеріальної допомоги по 24 заявах, у зв’язку із невідповідністю заяв Положенню та Алгоритму.

В звітному періоді здійснювались виплати матеріальної допомоги, передбачені КД, для 17 дітей-напівсиріт колишніх працівників ХАЕС на суму 247 456 грн і матеріальна допомога на поховання на суму 20500 грн.

У надтяжких ситуаціях  (онкологічні захворювання, складні оперативні втручання, імплантація донорських та штучних органів і т.д.) зверталися у  профспілковий комітет Компанії. За 2019 рік від ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» 26 працівникам була виплачена матеріальна допомога на суму 977000 грн.

Для членів профспілки, працівників ВП ХАЕС та їх членів сім’ї у 2019 році за рахунок коштів ППО ХАЕС по статті «Оздоровлення» придбано 898 путівок для 1269 чоловік на суму 18_299 599 грн, на розрахунковий рахунок профкому надійшла часткова оплата у 2_904 093 грн.

Крім того від ППО ДП НАЕК «Енергоатом» безоплатно  отримано  1254 путівки для 1261 особи  на суму 20 849 472 грн, повернуто  ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» часткової оплати на суму 3  184 320 грн. Путівки в санаторії та пансіонати відпочинку видавались на підставі медичних довідок і заяв членів профспілки ВП ХАЕС після  розгляду в комісії по організації оздоровлення, путівки в оздоровчі табори видавались після розгляду комісії  по роботі з дітьми і шефській роботі,  згідно рішень профспілкового комітету.

За профспілкової ініціативи відбулася реалізація для 62% наших працівників програми медичного страхування.

Добре спрацював профком за напрямком діяльності комісії з соціально-економічного розвитку. Постійно проводився контроль виконання  колективного договору на підприємстві, готувалися пропозиції по його вдосконаленню і значна кількість пропозицій і зауважень від ХАЕС на сьогодні знайшли своє відображення в діючому КД.

Поєднання зусиль комісії профспілкового комітету, колективу СК «Енергетик» ППО ХАЕС, колективу КДЮСШ ППО ХАЕС і унікальна серед АЕС України структура (тренерсько-методичний персонал передано в структуру профкому) дає можливість досягати видатних результатів, залучати до активних занять фізичною культурою і спортом значну кількість працівників ХАЕС, їх дітей, жителів нашого міста. Близько 1150 працівників станції постійно займаються різними видами спорту.

Клуб «Рибалок-аматорів ХАЕС» є найчисельнішим організованим рибальським об’єднанням в Україні і пропонує нашим працівникам повний перелік рибальських змагань упродовж року. Майстерності членів клубу зросла настільки, що вони почали заявляти про себе гучними перемогами на різноманітних всеукраїнських змаганнях.

Родзинкою діяльності комісії з культурно-масової роботи у 2019 році стала організація закордонних екскурсійних поїздок з відвідуванням Угорщини, Польщі, Чехії, Словенії, Італії, Австрії.

Заходами змістовного відпочинку членів профспілки  та їх сімей протягом 2019 року було охоплено близько 1000 осіб.

Гарно у звітному періоді відпрацювала комісія по роботі з молоддю. Протягом  року була проведена підготовка та організовано участь молодіжної команди ВП ХАЕС у щорічній Спартакіаді Організації Молоді Атомпрофспілки, що проходила у місті Енергодар. Команда ОМ ППО ХАЕС зайняла загальнокомандне третє місце.

Спільно із громадськими організаціями міста Нетішин до Дня молоді проведено велоквест та спортивно-розважальну програму між представниками Старого Кривина та м. Нетішин,  у тісній співпраці із ГО «Успішна молодь міста Нетішин» проведено напівмарафон «Незалежні люди» та ярмарок професій.

Детальну інформацію про фінансово-господарську діяльність ППО ХАЕС озвучив голова ревізійної комісії Василь Скрипнюк. Розглянуто питання виконання «Кошторису надходжень та витрат первинної профспілкової організації ХАЕС на 2019 рік» і затверджено кошторис на рік поточний. Зрештою делегати дали позитивну оцінку діяльності профкому за збіглий період, обрали делегатів на профспілкову конференцію Компанії і вийшли з пропозицією  до делегатів звітної профспілкової конференції ДП «НАЕК «Енергоатом» щодо необхідності звернення до влади України про скликання Всеукраїнського енергетичного форуму з питаннями розгляду проблем енергетичного комплексу України.

Віктор Гусаров

Фото автора