Рубіж у 50 мільярдів кіловат-годин електроенергії перейдено!

Енергоблок №2 Хмельницької атомної електростанції належить до найкращих та найнадійніших енергетичних об’єктів країни. Це доведено вже майже восьмирічною експлуатацією цієї установки.

У 2007 році саме енергоблок №2 встановив рекорд продуктивності в галузі, - було вироблено 7542 млн.кВтг електроенергії, коефіцієнт використання встановленої потужності становив 86,1%.

А 14 травня поточного року о 23.53 сталась ще одна знаменна подія в житті Х/2 – виробіток з початку експлуатації (сім років 280 днів) сягнув 50 мільярдів кВтг електроенергії.

Звичайно, за гарними експлуатаційними харак­теристиками слід насамперед бачити квалі­фіковані дії усіх, хто експлуатує і готує під час планово-попереджувальних ремонтів весь складний механізм блокового господарства. Культура безпеки, продекларована і впрова­джена в компанії НАЕК «Енергоатом», стала складовою діяльності кожного задіяного у процесі виробництва продукції працівника ХАЕС. Це засвідчують як результати праці (у 2011 році порушень у роботі енергоблоків станції стало на на 9 менше, порівняно з попереднім, 2010 роком­), так і міжнародні експерти, які регулярно здійснюють перевірки в рамках діяльності ВАО АЕС та МАГАТЕ.  На станції підготовлено 728 працівників ліцензованого персоналу та в наявності 17 резервних ліцензіатів, що пов­ністю відповідає штатному розпису оперативних працівників. Станція з 2005 року здійснила 46 заходів щодо підвищення культури безпеки, витратив­ши за сім років один мільярд сто сорок три мільйони гривень.

Після пуску 7 серпня 2004 року другого енергоблока, Хмельницька АЕС щороку генерує в енергосистему країни приблизно 15 млрд. кВтг електроенергії.

Станція є найбільшим платником податків у бюджети різних рівнів. Зокрема в минулому році сума платежу у бюджет, позабюджетні фонди та фонди соці­ального страхування склала 245,7 мільйона гривень. Майже 22 мільйони гривень у 2011 році спрямовано субвенцій місцевим бюджетам зони спостереження Хмельницької АЕС (сім районів на Хмельниччині та Рівненщині) згідно з постановою Кабміну від 2 березня 2011 року №184.

Ці факти переконливо засвідчують, що тривале цькування з боку опонентів, жахання щодо технічної недосконалості енергоблока внаслідок його простоювання (роботи роз­почались у 1983 році), - не мають під собою підгрунтя. Це актуально усвідомити  в світлі передбач­еного Стратегією розвитку паливно-енергетичного комплексу країни завершення будівництва  енергоблоків №№3 та 4 на майданчику Хмельницької АЕС.

У 2011 році проведено громадські слухання з питання будівництва Х/3, Х/4, завершено розробку техніко-економічного обґрунтування спорудження цих енергоблоків.  Країна матиме надійне джерело енергопостачання, - один з атрибутів незалежності.

Віктор Гусаров

На знімках: хвилюючі хвилини пуску 2 енергоблока; станція в квітучому забарвленні

Фото  Валерія  Валуєва