Символiчний дарунок, продиктований часом

Хоча професійне свято енергетиків і припадає на пору передноворіччя з його колоритною обрядовістю, ще ніколи у колективі нетішинських атомників ця подія не була такою яскравою через присутність персонажів і дійств, що уособлюють в собі наближення  Різдва.  Були, щоправда, випадки встановлення задовго до настання Нового року святкової ялинки на БЩУ на знак дочасного виконання плану з виробітку електроенергії, чи відкриття головної ялинки міста в День енергетика. Але подібне вже давно практикується на теренах країни, а тому оригінальності шукати в цьому зайве. У чому ж оригінальність нинішнього свята? Її у звичний сценарій урочистостей, які проходили в Палаці культури, внесли місцеві будівельники – давні партнери Хмельницької АЕС. Прагнучи залишатися такими в осяжній перспективі і разом втілювати проекти з будівництва нових енергоблоків, кожного разу вони вручають подарунок колективу, надаючи цьому глибокого змісту. Змісту, продиктованого часом.

Спершу на сцену винесли кремезного сивобородого дідугана, в якому одні розгледіли святого Миколая, інші заморського Санта Клауса, або ж нашого доморощеного Діда Мороза. В даному випадку презент ототожнювався з об’єктом, який міцно стоїть на ногах. Але ж стільки планів, таких жаданих і багатостраждальних ще не реалізовано! Стільки ж бо літ стоять, застигши в пуп’янку третій і четвертий енергоблоки, і стільки надій покладають на їх майбуття. Отож, в компанію «дорослому» Морозенку будівельники подарували двох цілком іграшкових морозиків, голубенькі кожушки яких нагадували наші недовершені споруди, з побажаннями «маленьким» швидше тягнутися вгору, долаючи будь-які перепони на своєму шляху. Віриться, що спроба розморозити в такий символічний спосіб невиправдано затягнуте будівництво, матиме цілком прагматичне й практичне вирішення.

Вітань, як завжди, було багато. Першими взяли слово генеральний директор станції Микола Панащенко, голова профспілкового комітету Михайло Гук, заступник виконавчого директора дирекції з кадрів, праці і соціального розвитку НАЕК «Енергоатом» Владислав Янішевський. Вони вручили відзнаки   групі енергетиків, привітавши увесь колектив з професійним святом, до якого ХАЕС підійшла з вагомими досягненнями в праці. Зокрема, виконано річний план з виробництва електроенергії, наступного після урочистостей дня подолано 200-мільярдний рубіж – саме стільки кіловат-годин на рахунку станції з моменту її експлуатації.

Подяку за працю в ім’я добробуту держави та забезпечення надійної роботи енергоблоків виголосив персоналу підприємства отець Віктор Тишкун, вітали енергетиків заступник генерального директора Хмельницького обленерго Борис Кравець, голова Асоціації міст зони спостереження Василь Сидор, президент обласного Фонду сталого розвитку князів Сангушко Ігор Панасенко. За традицією на урочистостях вручено кубки переможцям Спартакіади ХАЕС, де пальму першості досить впевнено тримає команда ЕРП, другою в спортивному суперництві стала збірна ЦТАВ+управління, на третій сходинці турбіністи.

Завершилися урочистості святковим концертом, окрасою якого стали виступи ансамблю пісні і танцю «Верховина» та народного артиста України Тараса Петриненка. Репертуар співака наскрізь просочений патріотичними нотками, його пісні пізнавані і затребувані. З болем говорив він про ті проблеми, які переживає Україна, закликав до братання і злагоди, читав Шевченкове «Мені однаково…», наголошуючи, що нема нічого дорожчого і відповідальнішого, ніж на вірність Україні присягти.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва