Співпраця допомагає у фаховому зростанні

Багато спеціалістів певних напрямків, не сподіваючись на кращі часи, переорієнтовуються на інші види діяльності. Нинішні робітничі професії вимагають від фахівця масу специфічних знань, які можна отримати лише у спеціалізованих закладах чи навчально-тренувальних пунктах. Приміром, затребуваними на ринку праці є кра­нівники, газозварювальники, опе­ра­тори котельні та опалювачі тощо. Подібні послуги  на­дає в нашому місті ТОВ «Центр під­готовки персоналу УБ ХАЕС». Зазначимо, що праців­ники ХАЕС та під­рядних організацій здобувають тут необхідні знання, передбачені певними нор­мативами та інструкціями. Минулоріч шістдесят станційників навчались та отримали відповідні посвідчення Центру. На поточний рік подано нові, значно збільшені заявки на професійне навчання та навчання з охорони праці.

Основним завданням для ТОВ «ЦПП УБ ХАЕС» є і за­ли­шається надання професійної підготовки та пере­під­го­товки, підвищення кваліфікації працюючих, навчання посадових осіб і спеціалістів з охорони праці.

Підприємство внесене до єдиного реєстру навчальних закладів, які мають право на навчання спеціалістів, які виконуватимуть роботи підвищеного рівня небезпеки. Кожна задіяна на виробництві структура має подбати про спеці­альну підготовку своїх працівників.

У ЦПП щойно пройшли навчання ІТРівці з охорони праці, пожежної безпеки та правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів, а також з нових будівельних норм ДБН А 3.2-2-2009. Робіт­ничий персонал проходив навчання, пов’язане з роботами на автогідропідйомних механізмах, роботах на висоті. Також навчалися кранівники, електрики та електрозварювальники.

Центр має ліцензійні дозволи Міністерства освіти України за 14-ти спеціальностями, а всього задекларовані 63 професії.

За тридцять з лишком років у стінах навчального закладу більше 25 тисяч слухачів опанували різноманіт­ні професії та отримали спеціальні знання. Найпродуктивнішим був період з 1980 по 1986 рік, коли за рік здобували професійні знання до 1000 слухачів. Саме тоді споруджувалися 1-й та 2-й енергоблоки.  Але й зараз цифра слухачів вагома. Понад шіст­сот осіб щорічно отримують посвідчення про здобуття знань.

Центр підготовки персоналу у 2008 р. отримав Національний сертифікат, медаль міжнародного зразка «Лідер галузі», а директор Антоніна Тумаха відзначена грамотою «Професіонал галузі».

Держава визначила під­приємство також як «Лідера галузі 2010», що зафіксовано Державними органами статистики України на підставі статистичної звітності, наданої підприємством.

Щомісяця перепідготовку у центрі проходять до півсотні слухачів. Колектив готовий до значного збільшення бажаючих отримати спеціальність. Для цього у закладі створені необхідні умови.

Центр підготовки перс­о­налу постійно вдосконалює матеріально-технічну та навчально-методичну бази. В навчальному класі центру  встановлено діючий тренажер баштового крана та трена­жер для підготовки зварювальників. Нещодавно при­дбали чимало спеціальної літератури, комп’ютерну техніку, мультимедійний проектор, ламінатор тощо. ЦПП співпрацює з Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань.

Продовжується співробітництво і з Державним центром зайнятості, він направляє до ЦПП осіб, які бажають набути ту чи іншу спеціа­ль­ність.

За збіглий рік розширилися географічні обрії залучених до навчання у ЦПП осіб. Залюбки їдуть у навчальний центр до Нетішина на Ринкову, 5 бажаючі здобути ту чи іншу спеціальність, підвищити кваліфікацію з Острога, Рівного, Шепетівки, Славути, Хмельницького. Це свідчить про авторитет центру, хороші  та вигідні умови навчання.

Петро Войтович

Фото автора

 

Будемо з