Стало традицією перемагати

У сім’ї Завадських, яка мешкає у Нетішині, є традиція різні свята, сімейні урочистості відзначати у колі рідних та дорогих людей. У великому душевному пориві тут з нетерпінням чекають Великодня.

… Нічними вулицями крокують на Великдень нетішинці до храмів, щоб взяти участь у великому таїнстві освячення смачних та духмяних пасок,  випечених дбайливими руками сестер, мам та  бабусь.

Володимир та Олена Завадські у кошички кладуть паски, що спекла їх мама і теща Світлана Петрівна. До цього смачного святкового хліба додаються крашанки, ароматна ковбаска, білосніжний сир. Зверху - воскова свічка, яка перед освяченням замерехтить язикатим вогнем. Біля храму їх сотні. Поглянеш, складається враження, що з неба попадали зірки.

Їх діти, Діана та Настя, гордяться, що у тому пасхальному кошичку є крашанки із візерунками, нанесеними їх руками. Не дарма ж навчались у Нетішинській художній школі.

Діти Завадських відомі особистості у місті енергетиків та й за його межами. Старша донька, Діана, виявила прихильність до вокального співу. У батьків не виникло сумнівів, що її слід віддати під опіку талановитого педагога, керівника колективу Нетішинського зразкового вокального ансамблю «Вернісаж» Ольги Дьячиної. Не забарились плоди цієї творчої діяльності: Діана раз по раз ставала призером  Все­укра­їнських пісенних конкурсів.

Для родини стала приємною несподіванкою її перемога у конкурсі відеопоезії. Два роки поспіль батьки разом з донькою брали участь  у церемонії вшанування юних переможців конкурсу,  що проходив у Каневі.

- Я раніше не сподівався, що відвідаю могилу Тараса Шевченка,  а тут така нагода,- розповідає Володимир Петрович. -  Перший раз приїхав у костюмі, на другий візит спеціально одягнув вишиванку, яку вишила наша кума, лікар і майстриня Людмила Кучер.

Одягнути  ексклюзивну вишиванку  з’явилась нагода, коли менша донька Настя та її подружка Настя Лисуха у складі дуету «АН-2» брали участь у телевізійному проекті «Голос країни. Діти». Тоді про вдалий виступ юних нетішинок з’явилось багато позитивних відгуків у  ЗМІ та серед користувачів Інтернету. Цей зірковий дует випромінював яскравий позитив, тому й запам’ятався багатьом. Чого  варте захоплення дівчатами відомого співака Потапа, якого нетішинські юні співачки приємно здивували.

До тріумфу на столичній сцені Насті довелось пройти творчий «тернистий» шлях, на який вона ступила ще у чотирьохрічному віці. Велике бажання самовдосконалення, цілеспрямованість та слухняність Насті допомогли їй виділитись серед однолітків, які також торували шлях на пісенний Олімп. Згодом юна співачка довела, що у стінах рідного міста їй вже затісно. Відтак  відбулось підкорення сцен різних міст України. Одного разу вона попросила, аби для неї  спорудили спеціальну поличку у шафі, бо всі місця займають татові нагороди за перемоги у змаганнях зі спортивної риболовлі під егідою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», а їй немає де зберігати свої.

Риболовля –  давнє захоплення Володимира. У його рідному селі було п’ять ставків, де  хлопець і пропадав у вільний від шкільних занять час.

Водойми Нетішина прийшлись рибалці до душі. Отож, усі роки життя в місті він не марнував вільного  часу і постійно доставляє на домашній стіл смачних карасів, коропів, окунів, щук. Про методи їх вилову він, як мовиться, може розповідати годинами. Ось тільки не любит­ь він займатись традиційними рибаль­ськими побрехеньками, до яких охочі  любителі спінінгів та інших специфічних вудок: упіймав – радіє, а зірвалась із гачка рибина… «то нехай підростає на радість іншим рибалкам».

Сім’я Завадських звикла, що рибою займається тільки тато. Він  виловить та ще й приготує. Найбільше йому подобається варити смачну юшку.

Одного разу до Завадських у гості завітали родичі із новоспеченим зятем, що родом із Грузії. Володимир та дружина Олена обізнані із грузинською національною кухнею, тому на стіл виставили й її кращі зразки. Гість був здивованим кухарською майстерністю нетішинців, але найбільше його вразила юшка з риби.

- Трапляється, що у мене не вистачає часу на турботи по кухні, - розповідає дружина Олена, - але коли повертаюсь додому, завжди впевнена, що на столі буде щось смачненьке.

Татову пристрасть до приготування смачних страв розділяє й дванадцятирічна Настя. Їй більше подобаються кондитерські вироби,  особливо – смаколики. Тут фантазії дівчини не обмежені, до приготування підходить творчо, супрово­джуючи свої борошняні витвори письмовими побажаннями, запеченими у виробах. Вона із захопленням цікавиться творчою діяльністю ведучого кулінарної рубрики на телеканалі «1+1» Руслана Сеніч­кіна, який видав книгу про приготування страв. Це видання стало найкращим подарунком від батьків до її дня народження.

Перед Великоднем День народження Настя  зустрічала у дорозі. Вона взяла участь у міжнародному пісенному конкурсі «Ліга музичних талантів», який проходив в Литві, і виборола перше місце. Зразу ж надійшла пропозиція долучитись до нового міжнародного конкурсу «Квітневі краплі», що  у Латвії. Тут також не обійшлось без тріумфу – серед представників 20 країн наша землячка посіла друге місце. Ось такі подарунки зробила собі до дня народження Настя. Але найкращий підготувала сестра Діана, яка навчається на другому курсі Ужгородського національного університету. Вони прислала проникливе за змістом електронне повідомлення про те, що у великому захопленні від досягнень сестрички­.

- Останні двадцять місяців у Насті дуже напружений графік. Крім навчання - участь у престижних конкурсах, - розповідає мама Олена, - торік Гран-прі вона виборола на «Єдиній родині» та «Козацькій родині». Цьогоріч у лютому вона також стала володарем Гран-прі на пісенній олімпіаді «Голос країни», яка проходила у Києві.

Незважаючи на гучні перемоги на міжнародному рівні, юна нетішинська співачка зі своїх досягнень не робить культу. Найбільшим її шармом є доброзичливість, яка завжди доповнюється щирою посмішкою. Не випадково у Насті  багато друзів та прихильників, які залишають у соціальних мережах позитивні відгуки.

У родини Завадських разом із підготовкою до Великодня додалися знову так звані творчі клопоти – надійшла пропозиція підготуватись до туру Польщею у складі вже відомого дуету «АН-2». Вона разом із Настею Лисухою має вже вкотре представляти  українське пісенне мистецтво. Хай їм допомагає Всевишній!

Олександр Шустерук

Фото із сімейного архіву

Завадських