Ставка на українського виробника

У необхідності такого підходу до вибору виробника обладнання для атомних електростанцій переконаний начальник турбінного цеху А.Г.Куценко. Флагманом у цій сфері називає харківський «Турбоатом», визнаний не тільки в Україні, а й світі, де успішно експлуатують виготовлені ним турбоустановки для атомних, гідро- і теплових електростанцій. Так що шукати когось іншого немає потреби, нехай розвивається власне виробництво і збагачується від цього державна казна.

У цеху готуються до запланованого на липень планово-попереджувального ремонту на блоці №1.

- Ремонт буде важким, маємо виконати великий об`єм робіт капітального характеру, - каже співрозмовник, - зокрема й ремонт циліндра високого тиску, розбирання циліндра низького тиску №1 і №3 для заміни лопаток лівого і правого обертання. Для першого їх поставили в минулому році, щоправда, надто пізно, для третього ще виготовляються «Турбоатомом» і будуть закуплені. Такі вже експлуатуються на першому енергоблоці і зарекомендували себе досить надійно.

Серед інших робіт на час ППР – капітальний ремонт дизель-генератора №1. Об`єм надто великий, частково він може бути змінений за результатами передремонтних випробувань самого дизеля. Як завжди, заплановано ремонт обладнання у машинному залі з експлуатаційним контролем металу і усуненням виявлених недоліків для надійної роботи в міжремонтний період. Виконуватимуться також заходи реконструкційно-модернізаційного характеру.

- Усе це власними силами?

- Основне навантаження лягає на персонал енергоремонтного підрозділу. Він займається цим упродовж багатьох років, добре знає свою справу і кваліфі¬ковано виконує ремонтні роботи. Тим паче, що саме цей персонал підтримуватиме в робочому стані турбоустановку та все інше обладнання в подальшому.

До виконання певних робіт залучатимуться підрядники з числа перевірених роками  співпраці організацій.

- У вашому кабінеті сила-силенна спортивних нагород, яка з них найдорожча?

- Найперша, завойована турбіністами у 2008 році, коли ми увійшли в число призерів станці¬йної Спартакіади. З того часу ніколи не лишалися без нагород, були призерами, а найчастіше - цілковитими переможцями.

Команда турбінного цеху, як і ЕРПу, виступає самостійно, ні з ким не об`єднуючись. І не тільки за ХАЕС: представники підрозділу відстоюють спортивну честь «Енергоатома» на змаганнях різного рівня.

Переконаний, спорт неабияк зближує людей, згуртовує, і його потрібно підтримувати і розвивати.

Ольга Сокол