Реконструкція і модернізація діючих АЕС є перманентним процесом, бо лише за таких умов можна підвищити рівень безпечної експлуатації основного обладнання. Цьому напрямку значна увага приділяється й на ХАЕС. Зокрема під постійним контролем перебуває корпус реактора, яким в числі інших опікуються працівники відділу контролю металу. Торік вони взяли участь у двох етапах навчання методам експлуатації систем, які допомагають проводити обстеження корпусу реактора ультразвуковим, вихорострумовим та телевізійним методами. Обладнання виготовлене хорватською фірмою INETEC. За участі її спеціалістів  відбулися його функціональні випробування. Важливим  є й те, що на ХАЕС надійшло програмне забезпечення фірми «CIVA» для комп’ютерного моделювання при атестації систем неруйнівного контролю. Наша електростанція поки що єдина в Україні є його власником.

Темі комп’ютерного моделювання був присвячений семінар, який нещодавно відбувся на технологічній базі чеського Інституту ядерних дослі­джень в місті Ржеж. В його роботі взяли участь чеські спеціалісти, представники українських АЕС, НАЕК «Енергоатом» та ДКЯРУ. Хмельни­цьку АЕС представляв начальник лабораторії автоматизованих систем контролю відділу контролю металу Костянтин Кривоконь (на знімку). Він зараз виконує обов’язки начальника відділу і погодився розповісти для читачів нашої газети про візит до чеського Інституту ядерних досліджень.

- Нагадаю, що наша електростанція, - розповідає Костянтин Юрійович, - вже одержала програмне забезпечення для комп’ютерного моделювання. Тому нас цікавить насамперед його практичне застосування. Саме на цьому аспекті були зроблені акценти під час робочих зустрічей. Чеські спеціалісти на прикладі використання програмного забезпечення «CIVA» під час розробок і атестації методик  контролю обладнання для неруйнівного контролю металу агрегатів і трубопроводів діючих енергоблоків Європи та США, а також застосування високих технологій у сфері авіаційної промисловості пояснили принцип і переваги застосування програмного забезпечення «CIVA». У ході семінару експерти Інституту ядерних досліджень також виступили із доповідями про досвід застосування програмного забезпечення при проектуванні тест-зразків для атестації систем контролю у сфері неруйнівних методів контролю, а також оцінки результатів контролю.

- Знаю, що із застосуванням програмного забезпечення для комп’ютерного моделювання ви познайомились значно раніше.

- Це було  2001 року під час прохо­дження навчання у Франції. Але тоді мова про постачання програмного продукту для України не велась. На семінарі у Чехії багато часу було приділено дискусіям щодо сфер застосування програмного забезпечення «CIVA» в Україні. Нам було продемонстровано результати досліджень, які проводяться у Інституті щодо подовження експлуатації енергоблоків на ЮУАЕС.

- Після участі у семінарі ви зробили, напевно, для себе певні висновки?

- На основі зарубіжного досвіду застосування програмного забезпечення «CIVA» можна переконатися в тому, що сучасні методи запровадже­ння комп’ютерних технологій для моделювання процесів, які проходять у металі при проведенні ультразвукового і вихорострумового методів контролю, а також у зварювальних з’єднаннях, мають велику економічну вигоду. Крім цього, їх запровадження допомагає підвищити рівень безпеки діючих енергоблоків. Показовим є те, що програмне забезпечення крім АЕС Європи, США, широко використовується для підвищення надійності конструкцій з багатошарових матеріалів на авіаційних заводах «Боїнг» і «Аеробус». Для нашої електростанції застосування програмного забезпечення допоможе одержувати достовірні результати неруйнівних методів контролю, що сприятиме підвищенню безпеки діючих енергоблоків, а також реалізації програми подовження строку їх експлуатації. Але попередньо має відбутись валідація  програмного забезпечення.

Олександр Шустерук