Свято рухливих i допитливих

 Вихованці Краєзнавчого центру відділу осві­ти у супроводі керівників гуртків здійснили похід до лісового масиву «Праліс» на поляну Дружби,  аби відсвяткувати День туризму зі всіма туристичними почестями та провести туристсько-краєзнавчий  зліт.

Розпочався захід загальним шикуванням. На урочистій лінійці були від­значені гуртки, які за рейтингом 2014/2015 навчального року посіли призові місця: І  та ІІ місце місця у категорії «пішохідний туризм» вибороли гуртківці під керівництвом  Ф.В. Левчука та І.М. Кондратюка, ІІІ місце у «юних туристів-краєзнавців», якими опікується Т.А. Ткачук.

Одразу після відкриття змагань всі розійшлися по своїх ділянках для підготовки до участі у змаганнях. Протягом дня для юних мандрівників проводилися конкурси «в’язання туристських вузлів», «розпалювання вогнища», де вихованці в реальних природних умовах демонстрували вміння швидко та правильно виконувати дії, необхідні для туриста, а на дистанції «смуга перешкод»  ще й злагоджено працювати командою, долаючи різноманітні природні перешкоди. Усі діти, які взяли участь у зльоті, досить гарно підготувалися, продемонструвавши навички з техніки пішохідного туризму.

Загалом у зльоті, присвяченому Всесвітньому дню туриз­му, взяло участь 85 учасників – вихованців Краєзнавчого центру. А це свідчить про те, що у конкурсах, змаганнях, вікторинах була надзвичайно серйозна, жорстка та конкурентна боротьба за здобуття призових місць. Переможцями у конкурсній програмі  стали Андрій Торкулець, Вадим Артемчук, Ілля Міщеня, Микола Міщеня, Максим Жуковський. Найкраще підготовленими  були вихованці гуртка «Спортивне орієнту­вання», керівник Ф.В.Левчук, «Велосипедний туризм», керівник І.М.Кондратюк,  «Пішохідний туризм»», керівник Т.А. Ткачук.

А початківці-екологи гуртків «Юні друзі природи» та «Юні лісівники» провели еколого-патріотичну гру «Паросток», під час якої продемонстрували вміння орієнтуватись на місцевості за показником компаса та місцевими предметами в лісі.

 Всі цього дня знайшли собі справу по душі, бо  для творчо обдарованих гуртківців вихованці гуртка козацько-лицарського виховання «Джура» провели цікаві козацькі забави. Одразу після змагань на стомлених та задоволених дітей  чекала смачна і запашна туристська каша біля теплого вогнища та щира розмова з близькими по духу людьми. Ніхто цього дня не залишився без нагород – кожен гурток отримав грамоти, а кожен учасник змагань – позитивний заряд енергії.

Захід сподобався і найменьшим 8-річ­ним вихованцям-початківцям, і досвідченим 16-річ­ним туристам-спортсменам, адже зі слів дітей, - такий похід – це гарна можливість добре відпочити в колі друзів, перевірити свої можливості та здібності і набратися сили та позитивних емоцій на найближчий час.

Олена Матус,

директор Краєзнавчого центру