Відновлювальна енергетика породила бум у метеорології

Дедалі ширше застосування енергії вітру та сонця в Німеччині стало причиною підвищеного попиту на точні прогнози погоди. Конкуренція в «енергетичній метеорології» зростає.

На моніторі комп’ютера – дві криві: одна – червона – показує реальні обсяги виробництва одного з німецьких вітропарків минулого тижня, інша – синя – прогноз вироблення електроенергії, який надала цьому парку компанія EuroWind з Кельна. Її засновник та керівник Томас Шперлінг порівнює обидві лінії, аби перевірити, наскільки правильно спрацювали він та його 18 співробітників.

 

Енергетики зацікавилися силою вітру

Ідея підрахувати на основі прогнозів погоди, скільки електроенергії можуть виробити ті чи інші вітрові чи сонячні установки, спала на думку 52-річному професійному метеорологу Томасу Шперлінгу та одному з його колег десять років тому. «Для нас тоді це було лише хобі», - згадує він. Однак виявилося, що на результати цієї інтелектуальної забави є попит, причому чималий.

Адже закон про відновлювальну енергію, що вступив у силу 2000 року, дав потужний імпульс розвиткові в Німеччині нової галузі. Їй необхідні технології, що дозволяють планувати виробничу діяльність, яка значною мірою залежить від погодних умов. Водночас принципово нове значення метеорології для власного бізнесу почали усвідомлювати й панівні на ринку компанії, які експлуатують звичайні вугільні, газові й атомні електростанції.

Раніше такі компанії, займаючись плануванням, враховували насамперед такі фактори, як час доби, дні тижня та графік роботи великих промислових споживачів. В умовах, коли енергія з відновлювальних джерел отримала пріоритет в електромережах, завантаження виробничих потужностей стала раптом залежати від сили вітру та рівня хмарності. Так, в особливо сонячні та вітряні дні традиційним німецьким електростанціям доводиться тепер знижувати обсяги виробництва до мінімуму.

 

Прогнози погоди – рушій торгівлі

Тому немає нічого дивного в тому, що, приміром, компанія RheinEnergie, найбільший постачальник електроенергії для Кельна з його мільйонним населенням, підписалася на щогодинні прогнози погоди фірми EuroWind. Крім того, вона користується послугами ще трьох метеорологічних служб. «Усі учасники ринку використовують нині прогнози погоди. Без цього наш бізнес неможливий», - розповідає менеджер Омар Рамдані.

Він працює у відділі, який займається заку­півлею та продажем електроенергії. Один з його обов’язків – здійснення торгівельних операцій на європейській енергетичній біржі ЕЕХ у Лейпцигу. Компанія RheinEnergie бере участь у торгах практично щодня. Продаючи, приміром, певний обсяг електроенергії на наступну добу, вона має бути певна, що зможе виробити стільки електрики, а також визначити, наскільки будуть задіяні вітряні установки або ж газові електростанції. Крім того, необхідно спрогнозувати динаміку цін.

 

Конкуренція в «енергетичній метеорології»

«Чим точніші прогнози погоди, тим точніші наші розрахунки виробництва електроенергії», - підкреслює Омар Рамдані. Тож, компанії EuroWind не можна допускати якихось серйозних помилок, інакше вона ризикує втратити клієнтів. «Конкуренція, звісно, зростає», - зазначає Томас Шперлінг. Свого часу він був зі своєю фірмою одним з першопрохідців у Німеччині. Нині аналогічні метеорологічні послуги надають уже близько 20 компаній.

Однак EuroWind залишається одним із беззаперечних лідерів ринку. Нині компанія має приблизно 80 клієнтів, і їхня кількість стабільно зростає. «Нам навіть не доводиться витрачати багато сил на маркетинг», - каже Томас Шперлінг. Бум в «енергетичній метеорології» явно наростає, адже розвиток відновлювальної енергетики помітно пришвидшився в Німеччині після ухвалення півтора року тому рішення про закриття атомних електростанцій.

Юстина Бронська, Андрій Гурков,

Христина Ніколайчук

 

Британія може відмовитись від будівництва вітряних електростанцій

Британія найближчим часом може ввести мораторій на будівництво нових вітряних електростанцій на суші - з критикою таких інженерних систем виступив міністр енергетики країни Джон Хейс.

«Здається нереальним, що ми дозволили їх побудувати по всій країні, не враховуючи належним чином інтереси місцевих громад та їхні побажання», - передає Australian News слова політика.

Невдоволення роботою вітряних електростанцій зростає з боку жителів селищ, передає Dailymail. Люди невдоволені тим, що такі вітрові турбіни впливають на потоки повітряних мас, що в свою чергу шкодить сільському господарству.

«Ми більше не можемо допускати, щоб вітрові турбіни впливали на поселення. Я попросив міністра планування звернути увагу на вплив цих турбін на природне середовище», - сказав Джон Хейс.

З приводу заяви міністра енергетики в мережі вже розгорнулась бурхлива дискусія: частина аналітиків підтримує рішення Хейса, називаючи вітряну енергетику «полі­тичною аферою» і стверджуючи, що вона затратна і дуже неефективна. Інші ж наполягають на тому, що вона має розвиватись, оскільки вона не шкодить довкіллю і є відновлюваною. Раніше з різкою критикою вітряної енергетики виступав і доктор геолого-мінералогічних наук Борис Беррі.

Аліна Маслакова

Білл Гейтс зупинить урагани за допомогою покришок

Білл Гейтс, колишній директор з технологій в Microsoft Натан Пол Мірволд і знаменитий британський учений Стівен Солтер запатентували технологію, яка може зупинити виникнення ураганів.

Для цього пропонується використовувати автомобільні покришки і великі труби з еластичного матеріалу, за допомогою яких можна охолоджувати океанську і морську воду.

Нижня частина труби буде занурена у воду на глибину 100 метрів, а верхня буде знаходитися на плаву за рахунок автомобільних покришок. Тепла вода, надходячи через горловину, попрямує у бік дна, де її температура знизиться до безпечної. Ніяких додаткових механізмів для перекачування води не потрібно. Для ефективності роботи такої системи потрібно не менше 150-450 таких труб.

«Якщо охолоджувати водну поверхню, ви охолоджуватимете і  циклон. Труби будуть дрейфувати і              будут­ь позначені, щоб їх могли обходити кораблі», - повідомив Стівен Солтер. Він зазначив, що при температурі води нижче 26,5 градусів за Цельсієм тропічний циклон утворитися не може.

Вперше система, що отримала назву Salter раковина, була представлена в США ще у 2007 році. Розробкою на даний момент займається компанія Intellectual Ventures, заснована Мірволдом і отримує підтримку Білла Гейтса.

В Італії засудили вчених, які не передбачили землетрусу

Суд в Італії визнав  винними в убивстві і засудив до шести років ув’язнення кожного шість учених і урядовця, які не попередили належним чином про землетрус 2009 року, в якому загинули сотні людей.

Усі сім були членами Національної комісії прогнозів і відвернення загроз, які дали надто обнадійливе передбачення щодо міста Аквіла в центрі Італії, яке відтак разом із навколишнім регіоном Абруццо тяжко потерпіло від землетрусу 6 квітня 2009 року; тоді загинули понад 300 людей, понад тисяча була травмована, були зруйновані тисячі будівель.

Цей судовий процес викликав широке засудження у світі: наукова спільнота наголошувала, що після нього вчені можуть утримуватися від прогнозів щодо землетрусів, щоб не ризикувати можливими судами.

Україна може допомогти людству в боротьбі з ураганами

Перший крок  зробили рівнен­ські винахідники. Вони сконструювали модель приладу, який може зменшити  руйнівну силу урагану.  Прилад розробили в Малій академії наук Рівного. Ноу-хау зовні схоже на циліндр, складається з двох частин – горизонтальної та вертикальної. Всередині має систему вентиляторів.

Віктор Бернацький, керівник групи розробників приладу: «Цей пристрій працює в автономному режимі. Він збуджується або приводиться в рух ураганом і паралельно гасить цей ураган. Тобто не потрібно додаткових джерел енергії. Через це можна сказати, що цей пристрій можна назвати пристроєм для самознищення ураганів.  Від представників Сполучених Штатів Америки було запропоновано надрукувати роботу по цих пристроях в журналі, який видається при Сенаті США».

Винахід запатентували. А один  з його авторів  – на той час іще школяр Борис Левковський став призером Всеукраїнської наукової конференції. Винаходом  зацікавилися американці. Їм є від чого захищатися. Ураган Сенді, який тиждень шматував країну, забрав життя понад ста людей та завдав збитків, щонайменше, на 30 мільярдів доларів.