ТАК обладнанню третього поколiння

- У період перехідного ремонту з 2018 на 2019 рік на першому енергоблоці Хмельницької АЕС вперше виконується такий величезний обсяг робіт, - констатує начальник ЦТАВ В.М.Самцов. – Тільки нашому цеху належить провести модернізацію на дев’яти системах. На окремих ділянках робота триває практично цілодобово, щоденно задіяно 120-130 підрядників.

На поточний момент серед вже завершених робіт – перша комірка на резервній дизельній електростанції. Їх виконували представники ПрАТ «Техенерго» за безпосередньої участі персоналу ЦТАВ й електроцеху. Вже виведено у ремонт другу систему безпеки й демонтовано там обладнання, яке підлягає заміні.

- В цілому по нашому цеху потрібно замінити 360 шаф, це надто складно фізично, враховуючи їх вагу, необхідність підняття на різні відмітки, наприклад, 16-у, 20-у, 41-у. Монтажникам дуже нелегко, до їх честі, свою роботу виконують справно.

Кожен новий день ППР – це суцільний демонтаж-монтаж: на одній ділянці, на іншій – процес безперервний. Зараз розпочато велику роботу з модернізації системи нормальної експлуатації реакторного відділення, органі­зації контролю нових місць контролю концентрації бору-10. Ремонтникам належить замінити практично все обладнання для вимірювання його концентрації.

На черзі – монтаж промислового телебачення у важкодоступних і пожежонебезпечних місцях. Оформляються відповідні на те документи, вибрано підрядника для виконання робіт, потрібне обладнання вже на складах. Аналогічна ситуація й на іншому напрямку нашої роботи по герметичній оболонці реакторної установки, де виконуватиметься модернізація систем контролю концентрації водню в гермооболонці при запроектних аваріях.

Все обладнання, яке монтується взамін тому, що відпрацювало свій ресурс, В.М.Самцов називає обладнанням третього покоління. Відрадно, що розробником цих складних програмно-технічних комплексів є науковці українських компаній. Зокрема харківських ТОВ «Вестрон» і ПАТ «Хартрон», кропивницького «Радію», сєверодонецького «Імпульсу».

- Валентине Миколайовичу, погодьтеся, що персоналу, який обслуговуватиме ці складні комплекси, необхідні додаткові знання.

- Безумовно. Тому персонал проходить навчання як на заводах-виробниках, так і в нашому навчально-тренувальному центрі. Інструктор НТЦ, до речі, також разом з нашими працівниками бере участь у такому навчанні, як наприклад, це було з «Радієм». Відтак набуває знання і необхідну ліцензію на право навчати персонал. Так от про «Радій». Готовому обладнанню там влаштували «прогон» у вже змонтованому вигляді, як воно має бути встановлено на АЕС, з імітацією відповідних сигналів та виведенням даних на монітор. Наші представники мали можливість брати участь в самому процесі налагоджування обладнання, отож навчання поєднувало в собі теоретичну і практичну частини. А вже на етапі монтажу на робочих місцях відбувається своєрідне закріплення набутих знань. Всі операції проходять за участі шеф-інженерів заводу-виробника, які консультують, підказують, навчають. Постійний процес навчання – це обов’язкова складова нашої роботи.

Ольга Сокол