Технологічні проблеми допоможе вирішити співпраця

На Хмельницькій АЕС працюють спеціалісти, які закінчили різні національні вузи. Серед них є й випускники Рівненського Національного університету водногоa господарства та природокористування. Цей факт є підставою гордості за свій навчальний заклад його викладацького складу, зокрема, й для наукового керівника фізико-технологічної лабораторії водних систем, професора кандидата фізико-математичних наук Володимира Кочма­р­ського, який нещодавно відві­дав елек­т­ростанцію. Ос­новною його метою було читання лекції «Стабілізація охолоджувальних вод на Хмельницькій АЕС» працівникам Хмельницької АЕС, що опікуються обслуговуванням та контролем теплообмінного обладнання.

За словами Володимира Зіновійовича, між університетом і Хмельницькою АЕС сьогодні налагоджена тісна співпраця щодо обміну досвідом у сфері підвищення ефективності охолодження технологічних систем.

- Коли вода попадає у теплообмінники, через підвищення температури на металевій поверхні утворюються відкладення, - розповідає Володимир Кочмарський, -  це знижує ефективність теплообміну. Принаймні втрачається до трьох відсотків потужності діючих енергоблоків. Тому проблема потребує ефективного вирішення. Для цього потрібно залучити як практиків, так і теоретиків. Такий тандем сприятиме підвищенню ефективності виробництва, бо сьогодні актуальним є питання раціонального використання енергетичних ресурсів.

Володимр Кочмарський розповів й про інші плани, які намічені керівництвом Рівненського Національного університету водного господарства та природокористування. За його словами, зараз мова ведеться про залучення спеціалістів Хмельницької АЕС до роботи на кафедрах вузу. Вони матимуть можливість читати лекції для  студентів.

Наш кор.

На знімку: В.Кочмарський (крайній зліва) із фахівцями ХАЕС

Фото Олександра Шустерука