Теплоспiви Ганни Митюк

 Її голос, спокійний, домашній, сімейно-турботливий, теплий, материнський у поетичному розмаїтті нашого міста вгадується з перших рядків. «Я збережу в душі святковість дня», - запевняє Ганна Митюк, - щира і відкрита високим почуттям натура, самодостатня особистість, гармонійна людина.

Її нова добірка віршів «На долоні світу» охопила великий пласт думок, якими живе поетеса останні роки. Підступна війна, не лише на лінії вогню, але й у душах; родинний зв’язок із першоджерелами – малою батьківщиною, близькими лю­дьми, колегами; осмислення себе у суспільстві і світі природи; пошук основ буття, приводів для натхнення, -  ці аспекти тривожать її, збурюють емоції і слова. «Якесь божевілля: рядки за рядками, уже відбиваюсь од Музи руками. Куди заховатись: в підвал, на горище? Слова переслідують, думка аж свище… Куди заховатись? Папір уже плаче… Крилатий Пегасе, ти довго одначе…».

 Ми не станемо ганятись за норовистим конем її злетів. Збірка гармонійна, на кожній сторінці читач знайде рядок, що зачепиться у пам’яті.

Ганна не обтяжується пошуком форми, чи вбивчої рими. Дієслівні завершення насправді традиційні для такого роду лірики, хоча досвід вимагає оновлення звукоряду. Вона прагне афористичності, і має у цьому напрямку неабиякі успі­хи. Найважливіше, Поезія є сутністю її світосприйняття. І ця сутність отримує від­гук у громаді та серцях дорогих їй людей.

Про це красномовно свідчить презентація щойно видрукованої збірки, яка пройшла у школі мистецтв  міста за присутності великої когорти шанувальників. Захід вела колега по школі, у якій працює Ганна Митюк,  надзвичайно обдарована особистість  заслужений працівник освіти України Марія Моцик. Саме за її сценарієм і розвивалось дійство, під час якого поетесу вітали вихованці, друзі по шкільних буднях, музиканти, місцеві літератори – весь ареал міської інтелігенції. Слова високого визнання на адресу Ганни Олександрівни висловив начальник відділу освіти  Василь Мисько, директор НВК №3 Олександр Роюк, керівник школи мистецтв заслужений діяч мистецтв України Іванна Сиваківська, господиня «базування» студії «Натхнення» директор ЦБС Марія Омельчук, літстудійці Світлана Лелях, Віра Ковальчук, Микола Радиця, Микола Руцький, Богдан Фединчук, автор цих рядків та багато інших гостей. Було багато душевних моментів у спілкуванні з поетесою, звучали вірші, музичні твори. Саме з її першої збірочки «Мить натхнення» свого часу в місті виникла літературна студія, вихованцями якої стали два члени Національної спіл­ки письменників, четверо лауреатів обласних та республіканських премій. Творче спілкування, а відтак і душевне збагачення приносить плідні плоди, серед яких вагома складова – четверта за ліком книга Ганни Митюк «На долоні світу».

Віктор Гусаров

Фото Галини Косік