Тобi любов i шана, мiй Нетiшин

Попередньої суботи у Нетішині вже зранку панувала урочиста атмосфера. Гучномовці з певним пафосом сповістили, що місто енергетиків іменинник, а тому не зайве розповісти про його історію, людей, що підносять славу енерговелета Хмельниччини. В числі найзначиміших осіб звучало ім’я першого директора ХАЕС, почесного громадянина міста, на жаль, нині покійного Олексія Івановича Троценка. З його ім’ям пов’язана яскрава сторінка стрибка цієї місцевості від забутої богом землі до індустріально розвинутого краю, багатого на культуру і мистецтво, спортивні досягнення,  трудову відзнаку. В ряду знаних городян називались імена Г.Шеліванової, П.Кальніченка, І.Шевцова, видатних фехтувальниць О.Жовнір та  Г.Пундик, іх наставника В.Штурба­біна.

Найпотужніше підприємство краю – Хмельницька АЕС - за 27 років продукувало у енергосистему держави понад 250 мільярдів кіловат-годин електроенергії. Цієї кількості достатньо, щоб забезпечити усю Україну  більш як річним потребами  у електроенергії, а Хмельницьку область забезпечити енергопостачанням на сто років.

ХАЕС – флагман економіки області, від діяльності якої живиться левова частина бюджету. Аби перерахувати тільки заслужених енергетиків України, знаних працівників станції – доведеться витратити газетну сторінку. П’ятитисячний колектив станційників гідний, аби поіменно назвати кожного, причетного до ремонту, обслуговування та експлуатації станції.

В місті гарно розвинута інфраструктура. Маємо спеціалізовану медичну частину, дев’ять дитячих садочків, чотири загальноосвітні школи, Палац та Будинок культури, школу мистецтв, художню школу, краєзнавчий музей, професійний ліцей, сформовані владні структури тощо...

Цьогоріч 14 навколишніх сіл (п’ять сільрад) сформувалисьaa у  Нетішинську міську об’єднану територіальну громаду. Нетішин об’єднує, спрямовує нас на зміни і змінюється разом з нами.  Зокрема у День міста подарунок отримали  ветерани війни та праці, пенсіонери, громадяни з особливими потребами, для яких в урочистій обстановці  відкрито нове просторе приміщення Нетішинського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Стрічку доручили перерізати генеральному директору ХАЕС М.Панащенку, міському голові О.Супрунюку та почесному громадянину міста І.Гладуняку.

Потім відбулась хода громади до головної площі міста перед адмінбудинком, де на гостей чекали учасники зразкового ансамблю бального танцю «Шарм» (керівник Л. Грищук). Вони продемонстрували яскравий флешмоб. Зі сцени, що гарно вписалась у яскраво оформлений простір біля Палацу культури, звучали слова привітання від представників міської влади, найбільших підприємств міста, знаних людей. Зокрема, генеральний директор ХАЕС М.Панащенко наголосив, що електростанція була і залишається серцевиною всіх діянь, якими живе місто, підприємство робить все можливе, аби Нетішин розквітав. Він поділився планами на подальший розквіт міста разом з розвитком станції.

Ряду знаних нетішинців були вручені почесні відзнаки. А далі зі сцени звучали пісні, лунала музика, демонструвались танці у виконанні учасників художньої самодіяльності не лише Нетішина, але й сільських громад, що приєднались до новоутворення. На площі вирувало життя з розвагами, атракціонами, торговими палатками. Увечері в небо злетіли ліхтарики пам’яті за загиблими за нашу свободу.

Віктор Гусаров

Фото автора