ТРАНСПОРТУВАННЯ ВІДПРАЦЬОВАНОГО ЯДЕРНОГО ПАЛИВА ЗА НОВОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ

На ХАЕС відбулась нарада з обговорення можливостей та умов використання станційного проммайданчика тимчасового перебування спеціального транспорту для тимчасового зберігання транспортно-пакувального контейнера за техно­логією фірми Холтек. В її роботі взяли участь представники Дирекції з нових проектів НАЕК «Енергоатом»,  фірми Холтек,  підприємств «Одесем» та «Проатом», ВП ХАЕС.

За словами головного інженера управління капітального будівництва ХАЕС Володимира Фалі­нського, поводження з відпрацьованим ядерним паливом є важливою складовою безпечної експлуатації діючої АЕС. Згідно із затвердженою схемою передбачене його вивезення до Російської Федерації. В сучасних умовах це економічно невигідно як для енергокомпанії, так і для нашої держави. Саме тому  на основі  енергетичної програми розвитку України та відповідного указу Президента України було прийнято рішення про спорудження в 30-кілометровій зоні ЧАЕС Централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива трьох вітчизняних АЕС – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української. Воно буде здійснюватись за технологією американської фірми Холтек, яка стала переможцем міжнародного тендеру. Фірма Холтек працює за цією технологією на 25 блоках американських АЕС.  

Попередньо мають бути проведені відповідні організаційні та технологічні процедури для роботи з багатоцільовими контейнерами нової модифі­кації, адже протягом тривалого часу відпрацьовувалась технологія роботи винятково із російськими контейнерами. Відпрацьоване ядерне паливо, згідно з технологією, має знаходитись у басейні витримки ХАЕС протягом шести-семи років, а вже потім його можна транспортувати до центрального сховища.

Зараз тривають передпроектні роботи, ведуться консультації з фірмою Холтек.

Наш кор.

На знімку: учасники наради