Тренувались в умовах знеструмлення першого енергоблока

27 квітня цього року, згідно з графіком проведення загально­станційних протиаварійних тренувань, на Хмельницькій АЕС відбулося протиаварійне тренування з ліквідації умовної аварії.

Під час загальностанційного тренування було активізовано внутрішній кризовий центр ВП ХАЕС, здійснено збір персоналу аварійних груп і бригад, штабу керівника аварійними роботами на проммайданчику.

Умовно, за легендою тренування, внаслідок екстремального зовнішнього впливу, відбулося обвалення лінійних опор високовольтних ліній-330 кВ «ХАЕС – Рівне», «ХАЕС – Шепетівка», «ХАЕС – Хмельницька», що спричинило знеструмлення відкритого розпо­дільчого пристрою (ВРП) -330 кВ та відключення енергоблока №1 Хмельницької АЕС. Під час запуску об’єд­наної резервної дизельної електростанції (ОРДЕС) було пошкоджено обладнання маслосистеми першого дизельгенератора, що спричинило повне знеструмлення енерго­блока №1.

Для ліквідації наслідків умовної аварії було  введено  в дію «План аварійного реагування ВП ХАЕС» (умовно за тренуванням).

Під час проведення загальностан­ці­йного протиаварійного тренування від­працьовані практичні дії з організації та евакуації персоналу з проммайданчика ВП ХАЕС, захисту аварійного персоналу від впливу радіаційної аварії.

В період проведення протиаварій­ного тренування відповідні служби атомної станції, які були задіяні у тренуванні, ретельно фіксували та передавали в штаб для прийняття рішень дані про радіаційний стан на проммай­данчику електростанції, у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження.

У ході злагоджених дій аварійних груп та бригад вдалося ефектив­но провести аварійно-відновлюва­льні роботи та заходи з локалізації та ліквідації умовної аварії. Реакторну установку було переведено в безпечний стан. Це стало підставою для відміни «Плану аварійного реагування ВП ХАЕС».

Керівник аварійними роботами на майданчику – генеральний директор ВП ХАЕС – Микола Панащенко відзначив, що завдання, які було поставлено перед персоналом станції, виконано. Був проведений аналіз дії персоналу, задіяного в тренуванні, враховано зауваження та пропозиції щодо вдосконалення системи протиаварійного реагування.