Весною кожен очікує  на лагідність весняних со­нячних променів, які пробудять сонну землю. Помічаєш, як зеленою щетиною пробивається трава, піднімають тендітні голівки квіти, виспівують хорали метушливі пташки, вітаючи інших пернатих родичів, що повертаються з далеких мандрів.

Для жителя Нетішина, начальника КП «Архітектурно-планувальне бюро» Віктора Бондарця ця пора року є найулюбленішою, бо він щораз намагається стати свідком великого таїнства пробудже­ння і оновлення всього живого. Понад усе його цікавлять птахи. Кілька років тому він серйозно захопився дослідженням їх існування та поведінки. І не просто сидячи за переглядом довідкової літератури, а за допомогою особистого спостереження. Для цього придбав фотоапарат з далекофокусним об’єктивом.

Важко порахувати кілометри, які він «намотав» у пошуках цікавих фотознімків. Активне спілкування з природою допомогло йому дізнатись багато про улюблені місця птахів.

Про  солов’я знають всі, зважаючи на його неповторний спів. А побачити птаха вдається не кожному. Віктор має десятки знімків цього чуда природи. Птах  обережний і полохливий.  Але знімки, завдяки відмінній оптиці, вийшли гарними.

Часто Віктор Бондарець навідується на водосховище ХАЕС. Він вважає цю територію унікальною. На водоймі завжди багато птахів, більшість з яких зупиняється тут на відпочинок під час перельоту.

Фотографування птахів для Віктора Бондарця стало не тільки захопленням, а й душевною потребою. Він виношує ідею випуску ілюстрованого фотоальбому про птахів, які зустрічаються в Україні. Ініціативу нашого земляка підтримав Інститут зоології Академії наук України, а один із науковців цього закладу погодився стати співавтором і взяти на себе підготовку наукових коментарів.

Не тільки Нетішин та його околиці є місцем «полювання» орнітолога-аматора. Коли Віктору випадає у справах бувати за кордоном (а він вже побував у Німеччині, Польщі, Франції, Угорщині, Болгарії), - неодмінно з собою бере фотоапарат. За словами Віктора Бондарця, подекуди «наші» птахи потрапляють у фотооко і стали частиною фотоколекції. Науковці стверджують, що в Україні мешкає 425 видів птахів.

Нещодавно  Віктору випала нагода відвідати Англію. Під час поїздки колекція фотознімків значно поповнилась. Найбільш цікавою він вважає світлину із папугою Крамера. До речі, цей птах зустрічається  і  в Криму.

Фотографування птахів має свої особливості.

- Коли йдеш на зустріч з пернатими, - розповідає Віктор, - то треба набратися терпіння. Для вдалого знімка птаха подекуди мало трьох –п’яти годин. Але успіх вартий «затрат». Я зараз займаюся систематизацією свого зібрання, відбираю найвдаліші роботи. Казати про те, що справу вже завершено, зарано, бо не всі представники видів потрапили у фотооб’єктив. Тож планую ще навідатись в Херсонську область на озеро Сиваш. Там можна зустріти птахів, які у наші краї не прилітають.

Захоплення вивченням птахів спонукало Віктора Бондарця стати активним пропагандистом діяльності Українського товариства захисту птахів. А пернаті це відчувають, напевно, на підсвідомому рівні. Не випадково саме над вікном його робочого кабі­нету кілька пташиних гнізд. Добрих  пернатих сусідів Віктор завжди частує смачними харчами, а натомість, як вдячність за турботу, постійно чує дзвінке щебетання.

На ниві природознавства  Бондарець має й інші цікаві захоплення. Він колекціонує метеликів. А дача в селі Кривин нагадує дендрарій – там не злічити рослин, які плекаються руками цікавої і не байдужої до справжньої краси людини. Віктор знаходить час і для догляду за власною пасікою. За його словами, бджоли створюють у природі гармонію. Кожному на цьому світі є своє призначення.

Олександр Шустерук

 Фото автора