У обстановці, наближеній до реалій

Проведені на Хмельницькій АЕС антитерористичні навчання ще довго будуть обговорюватись у середовищі фахівців, аби визначити «больові точки» у справі захисту важливого державного об’єкта, яким є атомна станція, зрозуміти, наскільки ефективними були і можуть бути у подібній ситуації дії тих чи інших служб. Вчинення диверсії може проходити за різними сценаріями, тому роль кожного працівника підприємства у запобіганні лиха має бути прорахована, підкріплена фаховими діями тощо.

У нашому випадку озброєна група правопорушників, що володіє інформацією про проведення на даний час ремонту на одному з енергоблоків, залучивши до протиправних дій знавця технологічного процесу АЕС, намагалась створити ситуацію, що спроможна призвести до аварії з радіаційними наслідками. З метою створення умов для скоєння  диверсії, внутрішній правопорушник (працівник станції), використовуючи свої виробничі можливості зумів пошкодити кілька особливо важливих технологічних місць. При цьому зловмисники “в темну” використали одну з підрядних організацій для завезення через КПП автотранспортом заборонених предметів в захищену зону ХАЕС, що було виявлено під час огляду автомобіля. Підозрілий автотранспорт відбуксировано  в район території енергоблоків №3 та №4, що будуються. Водія затримано, проведено його обшук та передано до правоохоронних органів.

Відтак операція вступає у активну фазу. Про загрозу диверсії поінформували керівника станції, чергові служби та керівників правоохоронних органів, викликали фахівців ВТС МВС України. За вказівкою генерального директора оголошується збір АТШ, введено в дію “Об’єктовий план взаємодії на випадок вчинення диверсії” (ОПВ), повідомлені всі його учасники. У відповідності до ОПВ, а також “Порядку дій учасників ОПВ, які знаходяться на майданчику ХАЕС, при виникненні кризової ситуації ”,  службами виконані заходи щодо посилення фізичного захисту ХАЕС по периметру, зовнішнім та внутрішнім КПП, а також охорони її зовнішніх особливо важливих об’єктів.

Командир військової частини по охороні АЕС оголосив по тривозі збір особового складу. Надходить вказівка  про обмеження переміщення персоналу  територією станції та перебування всіх осіб на своїх робочих місцях. Організовується робота фільтраційного пункту. Служба фізичного захисту спільно із військовослужбовцями в/ч 3043 Національної гвардії України, службою головного інженера організовує обхід особливо важливих зон та приміщень систем важливих для безпеки, тощо.

У цей час внутрішній правопорушник доповідає диверсантам про обстановку на об’єкті, які  з метою створення аварійної ситуації на станції здійснюють лінії електропередач ВЛ 330 кВ поблизу АЕС. Частина цієї групи намагається здійснити озброєний прорив на територію бризкальних басейнів з метою створення умов для пошкодження важливого технологічного обладнання. Варта  бризкальних басейнів відповідальних споживачів дає відсіч, правопорушники відходять до об’єднаної дренажної насосної станції і захоплюють заручників. Об’єкти блокуються військовослужбовцями спецпідрозділу в/ч 3043 , які прибувають на допомогу. Адміністрацією ХАЕС організовано первинні переговори з керівником групи терористів з метою з’ясування їх намірів, а також мотивів здійснення протиправних дій.

З урахуванням ситуації, що склалася, частина учасників АТШ переходять до внутрішнього кризового центру.

У цей же час внутрішній  правопорушник отримує вказівку  про пошкодження окремих важливих технологічних місць на проммайданчику.

За результатами  спільного з правоохоронними органами аналізу, визначається коло працівників ХАЕС, підозрюваних у сприянні вчинення диверсії.

 За рішенням керівника координаційної групи АТЦ УСБУ у Хмельницькій області група захоплення зі складу підрозділу спецпризначення в/ч 3043 спільно з силами допомоги здійснює штурм захоплених приміщень, знешкоджує терористів та звільняє заручників.

Відтак, під час тренувань за окремими ввідними відпрацьовувались практичні дії адміністрації, персоналу  служби фізичного захисту та військовослужбовців в/ч 3043 НГ України щодо реагування на кризову ситуацію, відповідно до об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсії. Перевірялись практичні дії персоналу підрозділу охорони ( в/ч 3043 НГ України) та служби фізичного захисту за ввідними даними. Відпрацьовувались алгоритми дій адміністрації, служби фізичного захисту та персоналу станції, командування і військовослужбовців в/ч 3043, а також АТШ ВП ХАЕС з реагування на кризову ситуацію, що склалася, ліквідації загрози безпеці ядерній установці та її персоналу,  населенню і оточуючому природному середовищу.

 Дії усіх служб отримали позитивну оцінку.  Грамотно діяли з відпрацювання ввідних по тренуванню у складній обстановці  інженери з фізичного захисту М.С Пилипчук, М.А Кашкарьов, В.О Літвінчук.

Відзначились військовослужбовці  взводу спецпризначення під командуванням старшого лейтенанта О.М. Онищука та військовослужбовці комендатури під командуванням підполковника Б.С. Шевчука.

 

Геннадій Шатохін,

заступник начальника служби фіззахисту ХАЕС

Фото Павла Ананьїна

 

 

З високим  коефіцієнтом  корисної  дії

З 31 травня по 2 червня на Хмельницькій АЕС проходили спільні загальностанційні протидиверсійні та протиаварійні тренування. За тактичним задумом група озброєних диверсантів провела відповідні дії, внаслідок яких Хмельницька АЕС була повністю знеструмлена і не було можливості оперативному персоналу управляти технологічним процесом. Основною метою даних тренувань ставилося питання відпрацювання взаємодії відповідних планів реагування та взаємодія усіх служб, які брали участь у ліквідації наслідків умовної аварії.

У тренуваннях був задіяний оперативний персонал та аварійні формування Хмельницької АЕС, аварійні формування ДП «НАЕК «Енергоатом» та інших АЕС України, а також підрозділи ДСНС в Хмельницькій області, підрозділи Національної гвардії, Національної поліції, Служби безпеки України та Міністерства охорони здоров’я.

За діями оперативного та аварійного персоналу здійснювали нагляд експерти з ДП «НАЕК «Енергоатом» та інших АЕС України. В якості спостерігачів під час даних навчань були представники Міненерговугілля, ДІЯРУ, ДСНС та велика група фахівців із США.

Під час підведення підсумків усі експерти та спостерігачі дали високу позитивну оцінку діям оперативного та аварійного персоналу ХАЕС з ліквідації умовної аварії під час даного тренування.

Були виявлені незначні недоліки, які потребують усунення. За результатами тренувань будуть розроблені корегуючі заходи, над якими працюватимуть усі підрозділи станції.

 Сергій Дубина,

помічник генерального директора - начальник УПАГР