У працi i спортi найкращi

Свого часу побутував кличний вираз: фізкультура і труд поруч ідуть. Ця фраза актуальна для нашого підприємства, адже адміністрація Хме­льницької АЕС разом з профспілковим осередком всіляко сприяють поширенню здорового способу життя серед працівників станції, чле­нів їх сімей. Цехом здоров’я по праву вважається Спорткомплекс ХАЕС «Енергетик», що має         гарну спортивну базу – палац спорту, плавальний басейн, стадіон, ряд спортивних майданчиків. Спортивну базу має й навчально-тренувальний центр станції. 

Спартакіада Хмельницької АЕС є цементу­ючим ядром багатьох спортивних досягнень, що їх демонструють атомники. У змаганнях різного рівня працівники атомної станції серед лідерів у таких видах спорту, як гандбол, волейбол, футзал, настільний теніс. Понад десять видів змагань визначають кращий колектив фізкультурників станції у Спарта­кіаді ХАЕС. Ми можемо сміливо заявляти, що основу збірних компанії у таких видах, як волейбол і гандбол становлять гравці Хмельницької АЕС. Приміром, за підсумками попереднього спортивного циклу команда гандболістів (тренер О.Каспаров) стала срібним призером чемпіонату України у вищій лізі.  Високі досягнення  має колектив волейболістів станції, які також здобули срібні медалі серед команд­ вищої ліги (тренер С.Харченко).

Вміло організовує роботу Спорткомплексу заслужений працівник фізичної культури і спорту, директор СК «Енергетик» С.Балаян.

В структурі Спроткомплексу комплексна дитячо-юнацька спортивна школа, яка має гучну і заслужену славу не лише у місті, але й за межами області. В цьому колективі працюють чотири заслужені тренери України: О.Штурбабіна та В.Цисарук (фехтування), Г.Горохов (самбо), В.Моцюк (футбол). Претендентом на звання заслуженого тренера є О.Краснов, чия вихованка Вікторія Ткачук вдало дебютувала на Олімпійських іграх в Ріо де Жанейро. Загалом у школі понад 20 тренерів-викладачів з високою кваліфікацією, які опікуються такими видами, як бокс, боротьба самбо, дзюдо, волейбол, гандбол, легка атлетика, плавання, кікбоксінг, фехтування, футбол і волейбол. Навіть у таких специфічних видах спорту, як універсальний бій маємо вихованців КДЮСШ ППО Хмельницької АЕС. На чемпіонаті Європи, що завершився у Іллічівську, кандидат у майстри спорту з боротьби самбо Ігор Ющук став срібним призером.

Тридцять років тому під крилом станції розпочала свій шлях станційна КДЮСШ. Надзвичайно важливо, що вона до сьогодні знаходиться під опікою профспілок станції і готує майбутніх здорових працівників компанії. Приміром, названий вище І.Ющук вступив у Одеський політех і планує пов’язати свою долю з атомною енергетикою.

У КДЮСШ тренуються, здобувають фахові ази різних видів спорту близько тисячі юних нетішинців. Минулого року  підготовлено два майстри спорту, 16 кандидатів у майстри спорту України, двадцять першорозрядників. 12 спортсменів входило до складу національних команд України.

Зауважу, що у стінах нашої КДЮСШ підготовлено 11 заслужених майстрів спорту (у 11 разів більше, ніж  по компанії), виховано двох Олімпійських чемпіонів (Г.Пундик та О.Жовнір), призерку Олімпіади в Ріо А.Комащук, півфіналістку цього найпрестижнішого форуму легкоатлетку В.Ткачук. Ще двоє спортсменів Нетішина брали участь у попередніх Олімпіадах.

Чемпіон світу, переможець Всесвітніх ігор єдиноборств І.Васильчук також вихованець КДЮСШ. Нині він тренує молодь. Славу у самбістському світі зажили неодноразові призери та переможці чемпіонатів світу і Європи Д.Бабійчук, Р.Задворний, Ю.Пилипчук.

 Наші вихованці є у складі найтитулованішої футбольної команди «Динамо» Київ (В.Федорчук). Перемоги на турнірах світового рівня здобували пауерліфтингери і боксери. Маємо гарну когорту плавців, легкоатлетів.

Самостійно, але плідно працює на теренах міста клуб єдиноборств «Пульсар», що створений працівником станції М.Ковальчуком.

 Зазначу, що Хмельницька АЕС за­твердила унікальний знак для тих, хто присвячує себе пропаганді здорового способу життя – «Лицар спор­ту». У нас велика когорта таких лицарів, і ми сподіваємось, що їх ста­ватиме  дедалі більше.

Хочу напередодні Дня працівників фізичної куль­тури і спорту висловити велику­ подяку усім, хто під­тримує фізичний рух на станції, насамперед генеральному директору М.Па­нащенку, хто вкладає душу у цю справу як функціонер, чи просто прихильник спорту (В.Кравчук, Г.Ба­баєва, В.Карпюк,  Л.Коробчук, Ю.Тюпкін, С.Харченко, В.Мазуров, О.Каспаров…), міській владі, усім, хто присвячує фізкультурі власний час, душевні сили і фінанси. Здоров’я усім і нових здобутків!

Михайло Гук,

голова ППО Хмельницької АЕС,  голова ФСТ «Атом України»