Україна запропонувала НАТО вивозити війська з Афганістану через свою територію

Україна запропонувала Північноатлантичному альянсу та партнерам транзитні послуги із вивезення через свою територію сил та засобів НАТО з Афганістану.

Про це УКРІНФОРМу повідомили у Місії України при НАТО за результатами засідання Північноатлантичної ради, що відбулося у середу у Брюсселі.

«Глава Місії України при НАТО Ігор Долгов нагадав, що зважаючи на масштаби і строки заходів, які повинні здійснити країни-контрибутори для того, щоб забезпечити планове та ритмічне виведення своїх сил та засобів з Афганістану, Україна готова запропонувати свої транзитні послуги», - йдеться у повідомленні.

Посол висловив переконання, що українські можливості з організації та здійснення транзиту вантажів Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані через територію України можуть бути привабливими та вигідними для країн Альянсу та партнерів і закликав до їх грунтовного вивчення.

Виступаючи під час засідання, Долгов підкреслив, що Україна як послідовний учасник зусиль із підтримання миру та безпеки в світі братиме участь в операції НАТО в Афганістані до її завершення.

Українська сторона також підтвердила, що підтримає подальші зусилля міжнародної спільноти в цій країні.

У складі Міжнародних сил сприяння безпеці під проводом НАТО в Афганістані виконує завдання миротворчий персонал України чисельністю 28 осіб. Це, зокрема, військові лікарі; радники з питань підготовки бортових інженерів вертольотів, фахівців із застосування авіаційного електронного обладнання та груп аеродромно-технічного забезпечення; спеціалісти з питань тилового забезпечення, розмінування та мінно-пошуковий собака.

До 2014 року місія в Афганістані має бути завершена. Вивезенню підлягають близько 100 тис. особового складу, значна кількість майна та техніки, зокрема близько 150 тис. контейнерів.