Улюблена  гра  мільйонів

На початку сімдесятих років минулого століття наймасовішим видом спорту в світі був… волейбол. Демократична гра широко застосовувалась не лише на уроках у школі, але й культивувалась повсюди, де шкіряний м’яч служив пред­метом розваги і як засіб активності. У Бразилії цей вид спорту до сьогодні нарівні з футболом вважається національною грою.

У Нетішині  також ба­га­ті тради­ції волейбольних баталій, особливо, якщо зважити, що чолові­ча команд­а Хмельницької АЕС грає у вищій лізі чемпіонату України.

З 2006 року при від­ді­ленні волейболу КДЮСШ профспілкової організації працює інструктор-методист Сергій Анато­лійович Кузьмінчук. Саме з його появою у місті почав прогресувати жіночий волейбол. Нині наших дівчат знають не лише на теренах міста і області, але й у різних куточках України. Жіноча команда нині є учасником чемпіонату «По­дільської ліги» і чемпіонату України у першій лізі. Цього року команда «ХАЕС-НАЕК»  зіграла у першому турі з командою «Меламед» з Харкова (виграш (3:1), та з харківським «СДЮШОР-2» і полтавчанами, поступивш­ись обом суперникам з рахунком 2:3. Серйоз­но команда готується до другого туру чемпіонату України, який про­йде у Вінниці 2-5 березня.

Нині нетішинська команда за­кріпилась у середині турнірної та­блиці  серед 10 команд-учасниць з Миколаєва, Дніпра, Житомира, Вінниці, Білої Церкви, Полтави, Харкова та інших міст України.

Щодо «Подільської ліги», то у четвертому турі наші дівчата зустрі­нуться з суперниками у Дунаєвцях. Тоді турнірна таблиця набере зрозу­мілого вигляду, бо не всі команди зіграли рівну кількість ігор.

 У перерві обох чем­піонатів відбувся між­обласний турнір, який пройшов на паркеті спорткомплексу «Енергетик». Наша команда протистояла «Новатору» з Хмельницького, збір­ним м.Чернівці та Ковеля. Турнір підтвердив, що жіночий волейбол у місті знаходиться на підйомі, хоча жодного залікового очка у турнірі не було здобуто. Річ у тому, що названі вище команди вже давно займають лідируючі позиції у жіночому волейболі країни. Перед турніром захворіла лідер нашої команди Юлія Год­нєв­а, капітан коман­ди Юлія Зощук отрим­ала травму. Лише команд­і з Чернівців нетішинки поступились у трьох парті­ях, дві з трьох партій ви­грали у ковельчанок і одну – у хмельницького «Новатора», який і став переможцем турніру.

Без підтримки колег волейбольному цеху непросто. Тому С.Кузьмінчук прислухається до порад Ігоря Івановича Юхимця та Василя Валентиновича Мазура, який готує юних талантів.

Капітан команди, інструктор ме­тодист спорткомплексу Юлія Зо­щук вже знаний турнірний боєць. Праці­вниця ХАЕС Марина Нагорна, мати чотирьох дітей Аліна Степанюк, працівниця «Рівнеобленерго» Анастасія Мазур, студентки Київського фізкультурного університету Євгенія Григоренко та Рівненського національного університету народного господарства Олена Носонець, учениці місцевих шкіл Юлія Годнєва, Дарина Троцюк, Олександра Чернова, Тетяна Гайдук та Анас­тасія Сидоренко нині складають основу команди. Тренер Сергій Анатолі­йович Кузьмінчук за­доволений ставленням вихованок до тренувань і змагань.

Юлія Годнєва є лідером молоді­жної збірної команди України, Анастасія Сидоренко – кандидат у збірну 2002 року народження. Ра­ні­ше за збірну України висту­пала Дарина Троцюк. Єв­генія Григоренко залучалась до команди суперліги «Галичанка» з Тернополя. Вихованка КДЮСШ ХАЕС Олександра Мат­війчук виступає за «Но­ва­тор» з Хмельницького, як і Анастасія Ко­лі­сецька.

За останні роки жіноча дружина «ХАЕС – НАЕК» тричі входила у четвірку кращих команд Дитячої­ ліги України.

Команда отримує фінансову та організаційну підтримку від ППО ХАЕС (Михайло Гук), КСК (Станіслав Балаян), КДЮСШ ППО ХАЕС (Валерій Кравчук), відділу молоді та спорту міськвиконкому (Василь Базан).

 Фото Віктора Гусарова