КОЛЕКТИВ ОДНОДУМЦІВ

Управлінню капітального будівництва ВП ХАЕС – 35років

На світовій карті є міста, про дату заснування яких сперечається не одне покоління дослідників. Для сучасного Нетішина випала інша доля – всі основні віхи розвитку документально засвідчені. Все розпочалось із звичайного розчерку пера на такому історичному документі, як наказ Міністерства енергетики СРСР від 4 лютого 1977 року “Про початок робіт з будівництва Хмельницької АЕС”. Він став поштовхом для початку спору­дження  всіх господарських та житлових об’єктів на території села Нетішин, а також на місці майбутнього проммайданчика електростанції.

У ті часи ще не було  відеокамер, найчастіше свідки багатьох подій послуговувалися звичайними механічними фотоапаратами. Розглядаючи пожовклі від часу світлини,   уявляєш яким було село Нетішин. Старенькі хати, більшість яких виглядала як у епоху великого Кобзаря – вузенькі вікна, солом’яна стріха, потемнілі паркани. Були й більш сучасніші забудови. А потім у патріархальних краєвидах старого поліського села з’явились перші ознаки урбаністичної культури – фундаменти та стіни висотних будинків.

Під час початку будівництва міста Нетішин не всі жителі були відселені одночасно. Дехто ще не один рік із свого подвір’я споглядав на ватаги будівельників та монтажників, які наполегливо змінювали сільський ландшафт. Спочатку з’явились під’їзні автошляхи до будівельних майданчиків, а потім – гуртожитки, магазини, їдальня, житлові будинки. Пам’ятним став 1981 рік, коли на майданчику будівництва енергоблоків ХАЕС був вийнятий перший ківш ґрунту під основу першого енергоблока, згодом розпочалось бетонування фундаментної плити під реакторне відділення. З кожним роком темпи робіт інтенсивно зростали. До цих процесів був безпосередньо причетний колектив виробничо-техні­чного від­ділу, який на основі нормативних галузевих документів заснувався під час початку спорудження електростанції. Тоді в його складі діяли група  технічного   нагляду  за якістю  будівництва  об’єктів промислового та соціального призначення, геодезична група, відділ обладнання, планово-економічний відділ, бухгалтерія, технічний архів. Ці підрозділи сформувались за рахунок досвідчених спец­­і­алістів. Першими працівниками виробничо-технічного відділу стали В.Ф.Гей,  А.П.Шестак, В.П.Рибаченко, В.Д.Во­єн­­кін, В.І.Волощук та інші.

 У 1988 році виробничо-технічний відділ було реорганізовано в Управлі­ння капітального будівництва ХАЕС, яке очолив заступник директора  з капітального будівництва  ХАЕС  В.І.Рябенко. Яких тільки будівельно-монтажних робіт не виконали працівники будівельної структури, але найбільшим досягненням  став  пуск  першого енергоблока. Після тривалого очікування сприятливих для атомної енергетики часів знову закипіла робота. Колектив управління капітального будівництва успішно справився з важливими завданнями під час добудови і проведення пуско-налагоджувальних робіт на другому енергоблоці.

Історію управління капітального будівництва добре знає нинішній заступник генерального директора з капітального будівництва ХАЕС Олег Рахлінський. На його очах формувався колектив висококласних фахівців у сфері будівництва. Під час зустрічі з ним автор цих рядків попросив Олега Васильовича  дати оцінку очолюваному колективу.

- У будь-якій сфері нашого життя вирішення тих чи інших виробничих питань великого масштабу можливе тільки за участю дієздатного колективу, - розповідає Олег Васильович, - принаймні в управлінні капітального будівництва цей фактор, на мою думку, присутній. Тут є представники різних будівельних професій, що спеціалізуються на таких напрямках, як монтажні, загальнобудівельні роботи, контроль за ціноутворенням будівельного виробництва, бухгалтерський облік, робота з технічною документацією тощо. Але не треба забувати, що за цим всім стоїть конкретна людина. Коли вона уявляє себе повноцінною складовою колективу, то здатна максимально розкрити свої професійні таланти. Про більшість працівників нашого колективу я можу сказати тільки добрі слова, бо на власному досвіді переконався хто є хто. В управлінні капітального будівництва є чимало працівників, які максимально ефективно проявили себе іще під час будівництва першого енергоблока,  більшість з них – і на другому. Це був екзамен на зрілість і фаховість. Тепер засвідчую, що мої колеги з поставленими завданнями справились, але кваліфікація не втрачається тільки тоді, коли є практика. Отже важливо якнайшвидше розпочати роботи на 3 і 4 блоках, і УКБ готове проявити себе.  

Загалом зволікання з початком основних робіт на блоках - трохи болюча тема для мене, як для будівельника. Хотілося, щоб ці процеси вийшли на якусь реальну площину. Відрадно, що нарешті Кабінет міністрів України зареєстрував у парламенті проект закону «Про розміщення, проектування, і будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС». Законопроект за №11088 з ініціативи уряду подано на розгляд профільних комітетів Верховної Ради України. Прийняття Закону «Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС» дасть можливість розпочати роботу в багатьох напрямках : розробка стадії проектування «Проект»; початок співпраці з підприємствами РФ по замовленню обладнання з довготривалим циклом виробництва і Технічного проекту реакторної установки; розробка конструкторської документації іншого основного обладнання тощо. Про те, що блоки 3 і 4 потрібні для нашої держави - профільна наука  довела в енергетичній стратегії розвитку паливно-енергетичного комплексу України. Доводити це зайвий раз вже не потрібно. Під час громадських слухань, які не так давно проводились на території зони спостереження, біль­шість мешканців зрозуміла, що це не наша примха, а необхідність створення стабільності в енергетичному секторі. Це завжди стає актуальним під час осінньо-зимового періоду, коли атомна енергетика підставляє своє плече для промисловості, народного господарства та житлового сектору.

- Ми часто ставимо на перше місце необхідність виконання виробничих завдань, забуваючи, що у колективі повинний бути хороший мікроклімат.

- Я переконаний, що не існує жодного колективу із стовідсотковою сумі­сністю характерів. Все залежить від бажання кожного налагодити дружні та добросусідські відносини, індивідуальний підхід до розміщення робочих місць і так далі. Колектив управлі­ння капітального будівництва  дружний, неписаною традицією у нас є допомога колезі.  Не маловажним є й змістовний відпочинок, який також здатний згуртувати. Кілька разів на рік до визначних дат  ми організовуємо вечір відпочинку із використанням, як мовиться, власного потенціалу  талантів. Забавно, коли солі­дні та поважні керівники з нашого під­розділу перевтілюються у пародійних героїв, коміків, інших сцені­чних персонажів і веселять колег,  все проходить цікаво та весело. У колективі багато цікавих і неординарних особистостей, які у душі є театралами. Коли ж у людини є захоплення, можливість реалізувати його, вона здатна творчо працювати. Це одна із складових  виробничих успіхів моїх колег, які днями відсвяткували 35-річчя управління капітального будівництва. Зичу їм нових великих  звершень, довголі­ття колективу і особистого щастя.

Олександр Шустерук

Фото  автора