На нашій електростанції завершився другий етап навчання працівників відділу контролю металу принципам обстеження системи корпусу реактора ультразвуковим, вихорострумовим та телевізійним методами на обладнанні фірми INETEC, який провели представники цієї хорватської компанії. За час перебування на ХАЕС іноземні спеці­алісти мали змогу познайомитись із багатьма працівниками ХАЕС і оцінити їх професійний рівень. Було також цікаво дізнатись про те, як відпочивають атомники Поділля, чим захоплюються, яких дотримуються традицій.

Спеціаліста INETEC Івана Іванова, болгарина за національністю, приємно вразило те, що серед працівників електростанції є багато колекціонерів, любителів прикладного мистецтва та активного відпочинку. Він сам належить до когорти колекціонерів.

Хорватська фірма INETEC співпрацює з енергетичними компаніями багатьох держав. Її працівникам часто доводиться бувати у закордонних відрядженнях. Для Івана Іванова випала нагода з робочим візитом відвідати Китай. Коли всі виробничі справи були завершені, він вирішив придбати для дружини подарунок. Довго ходив по ринку у пошуках чогось оригінального. Аж тут погляд зупинився на камінцях, які завзято рекламував китайський продавець. Згодом виявилось, що з покупкою не помилився – дружині сподобалось. А потім щось підштовхнуло Іванова придбати книгу із розповідями про коштовне каміння. Це так захопило, що згодом зібралась солідна тематична бібліотечка. В пригоді також стала всесвітня інформаційна мережа. А потім він сам почав створювати ескізи прикрас із каміння. Вони сподобались місцевим ювелірам. Сьогодні у великих болгарських містах можна побачити жінок з ексклюзивними прикрасами, які є втіленням фантазії Івана Іванова.

Любов до каміння поєдналась у Івана із захопленням фотосправою. У жодне відрядження він не їде без фотоапарата. Серед знімків архітектурних пам’яток, ландшафтів неодмінно буде і каміння.

- Мені подобається Україна, особливо столиця, - розповідає Іванов, - все цікаве я вже сфотографував. За час перебування в Нетішині також знайшов унікальні краєвиди. У сусідньому Острозі вразила старовина. Ось щойно розмістив у Інтернеті фоторепортаж про перебування на вашій землі.

- Що для вас стало екзотикою?

- Мене важко здивувати, бо за кордон виїжджаю часто. У Нетішині звернув увагу на чемність місцевих водіїв, які без перешкод дають дорогу пішоходам. Таке не часто побачиш у моїй рідній Болгарії. А ще я попробував вашу горілку, яка виготовляється у домашніх умовах, тобто – самогон. Можу висловити тільки компліменти.

У енергетичній сфері Іван Іванов працює з початку вісімдесятих років. Саме тоді закінчив два факультети університету в Софії – ядерної енергетики та англійської мови. Спеціалізується в енергетичній сфері на проведенні вихорострумового контролю металу. Саме цим він займався під час ремонтних кампаній на АЕС «Козлодуй». У дев’я­ностих роках його профе­сі­­оналізм гідно оцінила МАГАТЕ двічі присудивши річну стипендію. Майже два десятки років Іванов активно співпрацює із хорватськими спеціалістами, які розробляють обладнання для проведення різних видів контролю металу. Не випадково він одержав пропозицію взяти участь у проведенні навчання працівників від­ділу контролю металу ХАЕС основним навичкам  роботи на обладнанні фірми INЕTEC.

Іван Іванов переконаний, що справжніми професіоналами стають люди, які оптимістично ставляться до життя. Також важливо, щоб кожен з них мав корисне захоплення. Воно може бути різним. Широке коло інтересів спонукає кожного до пошуків. У таких випадках і звичайна робота перестає бути набридливою та рутинною.

- Сподіваюсь, що відвідую ХАЕС не востаннє. Ще буде час для знайомств із цікавими людьми, – переконаний Іван Іванов.

Олександр Шустерук