В Острозі на ратуші «ожив» годинник

У центрі Острога на місці довгобуду, який ще за часів Радянського Союзу мав бути будинком культури, зводиться новий навчальний корпус Національного університету «Острозька академія». Його будівництво  розпочалося восени 2007 року.

 Зовнішній вигляд нового корпусу поєднує у собі сучасні тенденції та архітектурні традиції середньовіччя, що є відображенням гасла відродженої Острозької академії: «Сучасна осві­та крізь досвід століть». Перед корпусом планують створити академічну площу, також до архітектурного ансамблю новобудови входить оглядова вежа імені родини Гуцуляків - меценатів університету з Канади, з якої можна буде помилуватися краєвидами Острога та околиць з висоти пташиного польоту.

«Буде правильніше, якщо цю вежу ми називатимемо  міська ратуша, яка, до речі, була в центрі міста за часів князів Острозьких приблизно на тому ж місці. Зазвичай ратуша увінчувалася годинником. Ми вирішили, щоб циферблати годинників на теперішній ратуші були символічними. Вони поєднують герб Острозької академії і герб її засновника - князя Василя-Костянтина Острозького. Кожних шість годин там звучатиме мелодія студентського гімну “Gaudeamus”. Спорудження ратуші - це своєрідний подарунок для Острога та символ того, що місто повертає собі колишню славу стольного града, яке мало магдебурзьке право», - розповів ректор Острозької академії Ігор Пасічник.

 Новий навчальний корпус планують відкрити у жовтні 2019 року під час відзначення 25-річчя відро­дження Острозької академії.

Наш кор.