На першому енергоблоці ХАЕС розпочалися випробування статора генератора, який модернізовано за технологією фірми ALSTOM. За словами заступника головного інженера ХАЕС з електрообладнання і систем контролю та управління Олега Куртяка, всі роботи виконуються згідно із затвердженими графіками. Крім цього, велика увага ремонтних служб спрямована на  технологію закріплення статора на фундаменті. Потім буде проведено завершальний етап випробувань – на обертах та у мережі.

- Співпраця із фірмою ALSTOM, - розповідає Олег Куртяк, - розпочалася ще на початку двотисячних років. А приводом стали часті технологічні проблеми на статорах генератора ТВВ-1000-2 , які виготовлені на російському підпри­ємстві «Електросила». Модернізація статора генератора на другому енергоблоці спеціалістами фірми ALSTOM стала для вітчизняної енергетики пілотним проектом. Після успішного її проведення було прийнято рішення про здійснення аналогічних процедур на статорах аналогічних                      генераторів інших АЕС нашої держави. До сьогодні перший енергоблок ХАЕС був єдиним, на якому ще не було проведено модер­нізацію. Тепер є впевненість, що ТГ ТВВ-1000-2 позбули­ся проблем,  які траплялись раніше.

Олег Романович також повідомив, що актуальною є також модернізація роторів. Процес розпочався із ЮУАЕС, де відповідні заходи проведено на третьому енергоблоці. Модернізацію роторів на ХАЕС заплановано провести у 2011-2012 роках. Це дасть можливість повноцінної роботи енергоблоків у в режимах добового регулювання потужності відповідно до галузевої програми НАЕК «Енергоатом».

Наш кор. 

На  знімках  Валерія  Валуєва:  спеціалісти  Іван  Коротошин,  Петро  Зелінський  та  Степан  Римар  обговорюють дії  щодо  ремонтних  робіт;  здійснюється  огляд   вузлів  обладнання