Весь вечір на сцені Владислав Соболевський

У міській школі мистецтв відбувся сольний концерт лауреата міжнародних, Всеукраїнських та регіональних конкурсів, випускника закладу Владислава Соболевського. Подія, як для юної особи, надзвичайна, адже протягом години заповнений по вінця зал зачаровано слухав чарівні звуки флейти. Програма з 11 творів композиторів різних епох та напрямків охоплювала темпові і повільні ритми з використанням стакато та значною кількістю мелізмі, що потребує від виконавця поєднання як пальцевої, так і губної техніки. Власне, на технічний бік присутні не особливо звертали увагу, адже музикант дарував мелодії, які відтворюються душею, сприймаються серцем, які створюють настрій. Юнак був переконливим особливо у заключній частині концерту, коли, напевно, вже зрозумів сам, що все насправді добре, що публіка готова вірити йому і насолоджуватись мелодіями. Лисенкова «Фантазія на дві теми» та «Політ джмеля» Римського-Корсакова були зіграні «на ура».  Запам’яталась «Фантазія» А.Тершака на теми з опери Дж. Верді «Травіата».

Зазначимо, що у концерті взяли участь друзі і колеги по класу флейти, що веде у школі заслужений працівник культури Іванна Миколаївна Сиваківська,  а саме Анна Подколзіна та Артур Корінков. У дуеті та тріо вони виконали «Анданте» Й.Кванца, «Вальс» В.Ребікова,  та вальс «Граціоз» В.Поппа. Всі музиканти були в темі, відчували один одного, гарно доповнювали під час виконання. Дебютантом концерту була маленька Є.Токарєва, яка нагадала своїм старшим «колегам» про перші кроки до успіху.

Зважаючи на майже годинну програму, наповнену  складними творами, на переконливу гру юного флейтиста, можна констатувати, що місто має музиканта з високим потенціалом, співзвучним  з тим, що був у іншого знаного випускника школи Дениса Смірнова, нині соліста Президентського оркестру. Подібну думку висловила завідувач духового відділу Хмельницького музичного училища ім. Заремби, яка була присутня на концерті і вручила від імені закладу подяку І.М.Сиваківській за виховання плеяди чудових музикантів. До речі, вихованці цього училища квартетом саксофоністів надзвичайно емоційно і професійно виконали сучасний ансамблевий твір.

Присутні відзначали, що за легкістю виконання, продемонстрованою В.Соболевським, лежить величезна праця, наполегливість, симбіоз зусиль самого музиканта, його наставника і батьків. Хочеться сподіватись, що нетішинці ще не раз насолоджуватимуться грою Владислава. Зазначимо, що акомпаніаторами концерту були викладачі школи О.Зінов’єва та  О.Кацан і  юна піаністка Я.Семінська.

 Віктор Гусаров

Фото автора