Відзначає католицька громада

Лунає коляда поміж людей, звіщаючи: «Христос народився – славімо Його!» Усі християни Римського обряду розпочали відзначати Різдвяні свята за Григоріанським календарем. 25 грудня римо-католицька спільнота вітатиме Новонародженого Спасителя, відкриваючи цією урочистістю Різдвяний період.

Але підготовка серця і душі до свят розпочинається передріздвяним постом, який називається у Західній християнській традиції Адвент, що в перекладі з латинської мови означає «Очікування». Це очікування на прихід Сина Божого в людській подобі, в образі безпомічного Немовляти. Умовами доброї підготовки до Різдва для римо-католиків є дотримання посту, милосердні вчинки та щира молитва. Адвент завершується 24 грудня. В цей день, який називають Вігілією, родини віруючих збираються в своїх заздалегідь прибраних та святково прикрашених домівках, а серед людей панує святковий, піднесений настрій. Діти та дорослі з радістю прикрашають ялинку, яка є символом Свята, що надходить. А ввечері, коли на небі з’явиться перша зоря, сім’я збирається навколо столу на Святкову Вечерю. Голова родини запалює різдвяну свічку, яка символізує Христа - Світло Світу. Зачитується фрагмент Євангелія, в якому розповідається про Наро­дження Спасителя, родина читає подячну молитву і ділиться «оплатком» (білим, прісним хлібом, що символізує Євхаристійного Христа), складаючи при цьому щирі святкові побажання. Настає час віддати належне і традиційним святковим стравам: куті, борщу з грибними вушками, смаженому карпу, вареникам з капустою тощо, хоч і пісним, але таким смачним. Завершується вечеря співом колядок та розгортанням подарунків, які чекають на всіх біля вертепу під ялинкою. На цьому святковий вечір не закінчується. Вночі родина вирушає на Пастирку - святкову Божу Службу. На дворі зима, а у серці спокій і Божа благодать - такі хвилини можна назвати справжнім щастям.

Різдвяний період у Римо-Католицькій церкві триває до 2 лютого. В цей час римо-католики відвідують один одного, вітаючи зі святами співом колядок. Настоятель нетішинської римо-католицької громади о. Павло Федірчук, також має нагоду зустрітися зі своїми прихожанами в їхніх домівках, вітаючи їх зі святами, розмовляючи про їхні проблеми, благословляючи дітей та помешкання.

Особливим цей час є і для Польського Товариства у Нетішині, яке очолює пані Ванда Шатковська. Щороку його члени за підтримки Генерального Консульства Польщі у Вінниці, дають можливість всім нетішинцям польського походження зустрітися на «Оплатку» - святковому різдвяному заході, під час якого лунають колядки на різних мовах, представляються польські різдвяні традиції та звичаї, готуються різдвяні вертепи. Не забуває про східних поляків і Генеральне Консульство Польщі у Вінниці, запрошуючи усіх бажаючих до цього міста на спільне святкування Різдва Христового. Нетішинські поляки неодноразово мали нагоду побувати на грандіозному концерті колядок у виконанні польських вокальних груп, скуштувати смачні традиційні польські страви на урочистому фуршеті, поспілкуватися з цікавими людьми та послухати святкові привітання. Під час таких зустрічей вражає щирість та відкритість приймаючої польської сторони і відчувається, що ти рівний серед рівних.

Усім людям, які розділяють радість з нагоди Народження Спасителя вірні нетішинської римо-католицької громади бажають Божого благословення, спокою душі, усілякого благополуччя, а всім Братам у Христі - веселих та щасливих прийдешніх свят, усій Україні - миру та рясних Божих благословень на кожен день Нового 2016 року.                       

Юлія Кратюк