Відзначаємо як всеукраїнське свято

Нетішин, як державно-економі­чне і суспільне утворення, органічно вписаний у сучасну Україну. Віднедавна електроенергія, яку виробляє Хмельницька АЕС, практично напряму живить столицю держави Київ. Сприяло цьому введення в експлуатацію лінії електропередач 750 кіловольт «Рівненська АЕС - ПС Київська» та здійснення монтажу її переходу через лінію «Хмельницька АЕС - Чорнобильська АЕС». Як відзначив Президент України Петро Порошенко під час запуску ЛЕП, «це збільшує енергетичну незалежність і безпеку нашої держави, робить роботу всього енергетичного комплексу України набагато ефективнішою  і рентабельнішою». За словами Глави держави, підвищується навантаження енергоблоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС, і в загальній структурі енергобалансу України збільшується доля атомної енергетики, більш дешевої і надійної.

Двадцять вісім років тому Хмельницька АЕС виробила перші кіловат-години електроенергії, аби нині стати енергетичним базисом цієї місцевості, головним постачальником її у оселі та підприємства краю. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Сергійович Панащенко під час урочистостей з нагоди Дня енергетика зазначив, що цьогоріч станція перейшла рубіж загального виробітку електроенергії за роки свого існування у 250 мільярдів кіловат-годин. Чверть трильйона безцін­ного для суспі­льства продукту означають величезні податки у казну, побудову солідної ін­фраструктури навколо станції, піднесення рівня життя мешканців регіону. Наше світло і тепло миттєво діста­ється в оселі міль­йонів українців. Микола Сергійович сердечно подякував працівникам станції за сумлінне ставлення до своїх обов’язків, високий професіоналізм, дотримання культури безпеки і висловив впевненість, що нові рубежі не за горами.

Зазвичай, урочистості не проходять без нагородження найсумлінніших. Цього разу Грамотою Верховної Ради України відзначені  заступник начальника ЦТАВ Анатолій Володимирович Дембіцький та  токар 6 розряду дільниці верстатного відділення ремонтно-механічного цеху енергоремонтного підрозділу Валерій Борисович Повар.

Грамота Кабінету Міністрів України знайшла начальника зміни електричного цеху Володимира Яковича Парфенюка. Присутні оплесками вітали колег. Начальник від­ділу кадрів Ю.В.Нагорний оголосив список фахівців, що плід­но і з високим коефіцієнтом корисної дії від­пра­цювали на станції чвертьвіковий період («За­служені працівники Хмельницької АЕС»), котрі від­значені нагородами Міненерговугі­лля,   ДП «НАЕК «Енергоатом» та ВП Хмельницька АЕС (список друкується на стор 3).

Не обійшлось без вітань від колег, друзів, представників влади. Зокрема міський голова Олександр  Супрунюк вручив Почесні грамоти виконавчого комітету міської ради шістьом працівникам станції. А ще очільник міста вказав, що на 85 і більше  відсотків бю­джет міста Нетішина наповнюється завдяки коштам, сплаченим у вигляді податків працівниками Хмельницької атомної електростанції. Промовець запевнив, що покликаний  зробити все, аби місто стало комфортним для життя та відпочинку насамперед атомників.

Передані від імені керівництва ПАТ «Хмельницькобленерго» вітання засвідчили тісну співпрацю між колективами і сподівання, що енергетична складова буде в числі пріоритетів на Хмельниччині.

Від імені ПАТ «УБ ХАЕС» та будівельно-монтажних підрядних і субпідрядних організацій міста енергетиків вітав голова правління ПАТ «УБ ХАЕС» Дмитро Оцабрика. Минулоріч генеральному директору ВП ХАЕС була подарована картина із зображенням чотирьох енергоблоків. Цього разу натяком стало страусове яйце із зображенням ХАЕС і герба міста Нетішина та побажанням, щоб нові блоки нарешті «із того яйця вилупилися».

Від імені ДП «НАЕК «Енергоатом» нетішинських атомників вітала виконавчий директор компанії О.О.Кравець.  Слова переконаності, що атомна енергетика віді­граватиме провідну роль у житті суспільства висловив колишній генеральний директор нашої електростанції, депутат Верховної Ради 2 скликання М.П.Дудченко.

В ході урочистостей вшанували хвилиною мовчання фахівців, які віддали атомній енергетиці довгі роки вірного служіння.

За традицією наприкінці урочистостей генеральний директор та голова ППО Хмельницької АЕС Михайло Гук вручили кубки переможцям станційної Спартакіади. Цього року переможцями стали турбіністи. Представники  цього  колективу демонструють не лише злагоджену роботу, але й здоровий спосіб життя. Другу позицію вибороли фізкультурники електроцеху  у партнерстві із 3-ім ДПРЗ. У числі призерів дружина енергоремонтного підрозділу.

Михайло Володимирович Гук зазначив, що Спартакіада ХАЕС за пристрастю, жагою перемоги дасть фору будь-якому змаганню республіканського рівня. «Трудові та спортивні перемоги формують дух нашого підприємства, - зауважив він. – І нам є чим пишатись».

Співом, танцями,

душевним теплом

Як сповіщалось вище, між Нетішином і Києвом чим далі, тим тісніші стосунки. Цього разу енергетиків Хмельницької АЕС приїхав поздоровляти з професійним святом високо професійний колектив столичних митців. Ансамбль народного танцю «Терен» Київської національної філармонії був на висоті під час подарунків у вигляді привітальної хорової композиції, демонстрації українського гопака, циганського танку, пристрасного танго.

Квартет Національної Заслуженої капели бандуристів України ім. Г.Майбороди виконав низку українських пісень. Грайлива пісня про «руду та й погану» дочку багатія перемежовувалась із задумливою «Вже вечір вечоріє». «Світи, місяченьку» плавно перелилась у колядки «Возвеселимся».

Нові імена співаків поступово стають нам близькими, і ми із задоволенням «допомагаємо» їм під час виступів не лише гарячими оплесками, але й виконанням приспівів. Переможець телевізійного проекту «Хвилина слави» Павло Скляров гарно виконав відомі українські пісні «Батько і мати» та «Козачок». А старше покоління мало можливість порівняти насичений підголосками і теплим тембровим звучанням спів молодого виконавця із «зразком», що свого часу демонстрував Муслім Магомаєв на прикладі таких  творів, як «Королева красоты» і «Благодарю тебя».

Фіналіст III сезону Х-ФАКТОРУ Маша Житнікова подарувала низку пісень англійською мовою. Заслужена артистка України Аза Чорна, як справжня представниця циганського народу, завела публіку «Шатрицею», «Двома гітарами» тощо.

Один з провідних акторів театру ім. Франка заслужений артист України Олексій Паламаренко був переконливим, читаючи прекрасні гуморески Павла Глазового.

Народний артист України, володар Гран-Прі «голос унікальної краси» міжнародного фестивалю у Італії Олександр Василенко дійшов до сердець нетішинців, заспівавши «Гранаду», попурі українських пісень, безсмертний шлягер усіх часів «Розпрягайте, хлопці, коней…»

Актори отримали насолоду від спілкування з нетішинськими енергетиками, бо і одні й інші ви­про­мінюють тепло, світло своїх сердець.

 Віктор Гусаров

Фото автора