Вийти на нуль бажає кожна АЕС. Ми це змогли

У тому, що Хмельницька АЕС завершила минулий рік не тільки з хорошими  показниками виконання планових завдань, а й без порушень  у роботі обох енергоблоків, є, безумовно заслуга підрозділів, підпорядкованих головному інспектору станції Костянтину Кобі, котрий був нашим співрозмовником. Адже здійснюючи відомчий нагляд за виконанням різного роду документів, норм, правил і стандартів, станом екологічного середовища, охорони праці, а також надаючи методичну підтримку за різними напрямками, співпрацюючи з органами державної влади, які контролюють діяльність підприємства згідно з вимогами ядерного, трудового законодавства, ці служби спрямовують свої зусилля на підвищення безпеки атомної електростанції.

Інспекційна діяльність, за словами співрозмовника, покликана, що називається, в зародку виявляти проблемні питання, не даючи тим самим їм розвинутися і створити певні труднощі.

- Ми є першим бар’єром, здатним покласти край ймовірним відхиленням у діючих документах, - каже головний інспектор. – Відтак вчасно реагуємо на можливі негативні події, що й приводить до зменшення порушень і відхилень у роботі атомної станції, облікованих як на галузевому, так і державному рівні. Нульові показники, які отримали минулого року, бажані для будь-якої станції. Отож можемо порадіти, що спільними зусиллями керівництва ХАЕС і всіх її структурних підрозділів нам вдалося досягти таких результатів.

Зазначу, що в минулому році ми (НАЕК «Енергоатом» загалом – авт.) пройшли сертифікацію за міжнародними стандартами ISO 9001-2008, 14001-2004 і OHSAS 18001-2007. Останній стосується охорони праці (Системи управління гігієною та безпекою праці. Вимоги), і підтвердження відповідності компанії вимогам цього міжнародного стандарту ми проходили вперше. Скажу, що безпечним умовам праці постійно приділяємо значну увагу і, на щастя, за останні кілька років не маємо важких нещасних випадків. Як і загорянь та інших інцидентів, пов’язаних з пожежною безпекою на об’єкті.

- Костянтине Миколайовичу, система заходів, спрямована на унеможливлення нещасних випадків на виробництві зрозуміла. А як уникнути, даруйте за тавтологію, нещасних випадків на виробництві не пов’язаних з виробництвом. Саме так класифікувала прикрий випадок на початку року в ЦТАВ комісія, яка розслідувала обставини, що призвели до цього?

- Нещасні випадки не пов’язані з виробництвом – досить великий обсяг роботи, який намагаємося вирі­шувати разом з відділом охорони здоров’я. Не скажу, що ці завдання не підйомні, але доволі проблемні й багатогранні. Намагаємося застосовувати різні методи управління людським фактором, який почасти стає причиною нещасть. Адже зневажливе ставлення до свого здоров’я чи свідоме приховування хвороби, тимчасового нездужання рано чи пізно дає про себе знати. Порою, доволі підступно.

Костянтин Коба один із 17 кандидатур у списку кадрового резерву президента компанії, отож ми не могли не поцікавитися його оцінкою вже пройденого в рамках підвищення кваліфікації курсу навчання. Бачить у цьому тільки позитив, отримані знання, з-поміж іншого, підштовхнули до переосмислення ефективності своєї роботи безпосередньо і підпорядкованих служб. Співрозмовник добре відгукується про колег з числа претендентів на посаду керівника «Енергоатома», багато хто з них уже пройшов стажування на робочому місці президента НАЕК.

 - Ви також?

- Я ще ні, зараз (на момент розмови - авт.), до речі, таке стажування якраз проходить один з представників Хмельницької АЕС начальник електроцеху В.Ю.Семенов.

Ольга Сокол

Фото Віктора Гусарова