Виміряли рівень радіації на Острожчині

У серпні Рівненський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України провів моніторингові дослідження потужності поглиненої у повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційного фону) по контрольних точках Рівненської області. Рівень раді­ації визначили і в Острозі.

Дані дослідження проводяться на території обласного лабораторного центру та на території відділів та лабораторних відділень в одному і тому ж місці в один і той же час для достовірності результатів, – повідомляє сайт sesrivne.gov.ua.

Результати досліджень свідчать, що розподіл середньомісячної потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання у квітні поточного року на території Рівненщини не перевищує природного фону, який складає 8 -16 мкР/год для території України.

В Острозі рівень радіаційного фону у серпні був одним із найнижчих в області та становив – 9,0 мкР/год, тоді як у червні – 16,0 мкР/год.

 

Острожани можуть стежити за рівнем радіації онлайн

На Хмельницькій АЕС впроваджено автоматизовану систему контролю радіаційної обстановки (АСКРО), оперативна інформація з якої надається в Інтернет кожні дві хвилини.

Для території України характерний природний радіоактивний фон складає 10-50 мкР/год. Природний радіоактивний фон не є постійним і коливається (територія зони спостереження Хмельницької АЕС) від 4 до 20 мкР за годину для природного середовища.

Всі охочі можуть дізнатися про стан радіаційного забруднення в зоні спостереження на сайті Хмельницької АЕС.