Винахiдник, людина слова i дiла

Він пішов у вічність стрімко і буденно – ще вчора зустрічались на перехрестях буття, а раптом сумна звістка: на сімдесятому році після хвороби не стало заслуженого енергетика України, начальника конструкторсько-технологічного відділу Хмельницької АЕС Сергія Дмитровича Постнікова. Майже тридцять років трудової діяльності він присвятив нашому підприємству.

Мав високі знання з фаху, адже у 1980 році закінчив денне відділення Томського політехнічного інституту ім. С.М. Кірова за спеціальністю «Технологія машинобудування, верстат­и та ріжучий інструмент», а 1983 року - заочне відділення Томського інженерно-будівельного інституту за спеці­альністю «Будівельно-дорожні машини і обладнання».

На Хмельницьку АЕС прибув у 1988 році разом з сім’єю по переводу­ із Сибірського хімічного комбінату (Томськ). Працював інженером-конструктором в конструкторсько-технологічному відділі. Протягом двох років займався розробкою проектів із обслуговування та ремонту техноло­гічного обладнання реакторного і турбінного відділень. Розробляв і займався втіленням у життя захисної кабіни для огляду і ремонту патрубкової зони реактора. Згодом працював у цеху централізованого ремонту на посадах: майстра комплексної дільниці з  палива та  реактора, старшого майстра, начальника дільниці «КУТР», провідного інженера-технолога ЦЦР по реакторному відділенню.

З грудня 2000 року по серпень 2003 року він працював інструктором 2 категорії відділу підготовки ремонтного персоналу НТЦ. За період роботи  у навчально-тренувальному  центрі ХАЕС  освоїв у повному обсязі інструкторські навики. Чудові знання системного підходу до навчання і професійна підготовка дозволили розробляти навчальні матеріали та проводити заняття на високому рівні.

Наказом №52 від 20 січня 2003 року по ХАЕС був задіяний у  групу фахівців з підготовки реактора блока №2 до пусконалагоджувальних робіт.

Того ж  року С.Д.Постніков призначений начальником конструкторсько-технологічного відділу. За час роботи проявив себе в якості  високо­кваліфікованого спеціаліста. Ерудований, дисциплінований, він відпо­відально ставився до поставлених завдань.

Нестандартне мислення, творчий неспокій, пошук нового у звичних речах були складовою щоден­ного буття Сергія Дмитровича Постнікова. Керівник конструктор­сько-технологічного відділу Хмельницької АЕС був креативним не  лише сам, але й вимагав новизну в діяльності від своїх підлеглих. При цьому він був з колегами по роботі коректний і уважний, користувався повагою в колективі. Грамотно і дохідливо пояснював технічні зав­дання. Наявні знання та багатий виробничий досвід втілювались у конкретні неординарні справи.­

За період  з 2003 по 2017 рік під його керівництвом і  за безпосередньої участі конструкторською групою розроблено понад 14 000 проектів з механічної, будівельної та електричної частин.  Боротьба з дрейсеною вилилась у проект із застосуван­ня спеціальних пасток для цього молюс­ка та виготовлення спеціальної  металевої скребачки. Стела на підїзді до Хмельницької АЕС – теж реалізований проект працівників КТВ.

Знайдено багато нових рішень у роботі в рамках продовження ресурсу блока №1, в тому числі  виконана технологічна оснастка і розроблені пристосування для роботи в умовах обмеженого простору з важкими деталями колектора.

Праця Сергія Дмитровича відзна­чена Почесною грамотою Мінпаливенерго, відзнакою НАЕК «Енерго­атом» «За спорудження 2 блока ХАЕС»; відзнаками «Почесний праці­вник ХАЕС» та «Відмінник атомної енергетики України».

2016 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений енергетик України».

В колективі атомників його знали як людину слова і діла, гарного сім’янина, надійного працівника.

Він залишатиметься жити в серцях рідних і близьких, на скрижалях історії підрозділу та Хмельницької АЕС.

Адміністрація  та

трудовий колектив станції