Водопілля не очікується

Посильні березневі снігопади викликали стурбованість українців з приводу можливих повеней. Нетішинці також з острахом поглядають на Горинь, висловлюючи свої припущення стосовно її повноводдя і подальшого розвитку ситуації. І хоч ми вже неодноразово в поточному році друкували пояснення фахівців, котрі запевняли у відсутності загрози великих підтоплень, паводків тощо, все ж пересторога місцевих жителів має місце. Поточну ситуацію на місцевих водоймах нам прокоментував начальник гідротехнічного цеху ХАЕС Віктор Турицький (на знімку праворуч).

- Почну з гідротехнічних споруд нашого підприємства. Відповідна служба цеху, який я очолюю, ретельно відслідковує ситуацію, отож маємо найповнішу інформацію стосовно стану самих гідроспоруд, басейну річки Гнилий Ріг. Згідно з прогнозами, які ми робили в березні і перші дні квітня, особливо великої води в ньому не очікується. Проаналізувавши статистичні дані попередніх років, можу сказати, що нинішній не є загрозливим. Велику повінь ми пережили в 2006 році, тоді з Гнилого Рогу у водосховище прийшло 6 мільйонів кубічних метрів води. Нинішнього квітня очікуємо на 4 мільйони кубометрів.

Хочу запевнити нетішинців і жителів Острога, що гідротехнічні споруди Хмельницької АЕС знаходяться в належному стані і готові до пропуску великої води. Виходячи з наших розрахунків, переливу через повеневий водоскид, що в районі Острога, не очікується. Автоматичний перелив відбувається за умови, коли рівень води у водосховищі сягає відмітки 203 метри. Наразі він дійшов позначки 202м 88см. Ситуація не є критичною, оскільки погода сприяє поступовому таненню снігу. Звичайно, у лісових масивах, зокрема й у басейні Гнилого Рогу, сніговий покрив ще зберігається. На щастя, земля під ним розмерзла, отож значну кількість води грунт поглинає. І лиш відсотків 30 її потрапляє безпосередньо в річку Гнилий Ріг.

Зазвичай пік найвищої води припадає на кінець березня, але кожного разу все залежить від погодних умов. У поточному році він очікується десь у половині квітня, до розвитку подальших подій ми готові. Впевнені, що ні острожанам, ні нетішинцям не слід тривожитися – ситуація на водоймах під контролем. Повновода Горинь, за нашими да­ними, підкріпленими розрахунками Гідрометеоцентру, також не становить загрози для території. Можливо, в низинній місцевості десь і вийде трохи вона з берегів, але біди не накоїть. Такий прогноз ми робили ще в січні-лютому, нові дані суттєвих змін у цілісність «картини» не внесли.

Записала Ольга Сокол

Фото  з  архіву  редакції