Вперед, на Говерлу!

24 березня 2012 року відбулося традиційне масове сходження на найвищу вершину України - гору Говерлу (2 061 м) в Карпатах «Говерляна 2012», яке розпочало спортивно-туристичний сезон. Цьогоріч сходження було присвячене Року спорту та здорового способу життя, проведенню Євро-2012 та відзначенню пам’яті відомого туриста Ореста Копійчука, який свого часу був одим із організаторів першої “Говерляни” у далекому 1964 році та відомим лікарем-ортопедом, що поставив на ноги не одного травмованого туриста.

Похід-сходження був  здійснений  зі сторони селища Ворохта (Івано-Франківська область) ущелиною річки Прут, через спортивну базу «Заросляк». Сходження відбулося з ініціативи Львівської обласної федерації туризму, туристично-альпіністського центру “Скеля” й за підтримки управління з питань фізичної культури та спорту Львівської облдержадміністрації.  Від  Хмельницької АЕС у  сходженні брали участь 15 чоловік.

На вершині відбувся урочистий мітинг, прозвучав Гімн України, а організатори привітали молодь та урочисто доповіли, що цьогоріч Українську федерацію туристів прийнято до ЄС. Усі бажаючі мали змогу поділитися враженнями. Учасників  бу­ло понад 600 чоловік. Найстаршим  туристом виявився доктор наук, академік Роман Базилевич, якому вже давно минув сьомий десяток. Він пригадав свої враження від першої “Говерляни” і розпо­вів, що погода тоді була похмура і невесела. А цього разу  - на небі були поодинокі хмаринки, а на висоті понад 1900 метрів літали метелики. Р. Базилевич наголосив молодому поколінню: “Гори люблять сміливих, але приймають лише обережних”. А Лідія Тимошенко, старший викладач університету фізичної культури, заслужений турист України та відмінник народної освіти України, привітала молодь наступними словами з літопису “Червона калина”: “… і тільки спорт гартує і кріпить зболілий організм нації та виліковує його від рабства й хамства, являючись одиноким осередком, що плекає не лише здорове тіло й душу, але й гартує міцний характер”.

Юля Ковальчук