Вродила півторакілограмова картопля

Під час догляду за городом, який розміщений на дачному масиві біля Горині, нетішинець Віктор Андрєєв майже ніколи не займався агрономічними експериментами. Суть його агротехніки полягала у використанні традиційного обробітку грунту – перекопування, внесення органі­ки або мінеральних добрив. Радів кожному вражаю, який допомагав заощадити сімейний бюджет на купівлю основних продуктів харчування. Коли нещодавно Віктор Степанович навідався на город своєї доньки Світлани, то під час викопування картоплі був приємно вражений: в одному із кущів красувався чималих розмірів плід.

На другий день подарунку природи дивувались його колеги у підприємстві «Проатом», в якому Віктор Андрєєв працює токарем. Знайшлися охочі сфотографувати велику картоплину, вага якої складала півтора кілограма.

Коли автору цих рядків стало відомо про своєрідного овоча-велетня, з його власником домовились про зустріч у районі міського зеленого ринку. Домовилися про тимчасове використання електро­н­­­ної та механічної ваг. За допомогою їх переконався, що дійсно вага картоплі становить один кілограм п’ятсот грам. Тут знайшлося чимало охочих полюбуватись незвичною бульбою. Особливий інтерсес проявили продавці сільськогосподарської продукції, бо таких розмі­рів картоплю бачать вперше.

Віктора Андрєєва засипали запитанням про сорт картоплі, методи її вирощування.

Знайшлась одна жінка, яка, повертівши плід у руках, сказала однозначно: «Це – слов`янка. Хороший за урожайністю сорт».

Нетішинську півторакілограмову картоплину не можна вважати якимсь особливим рекордом, бо є зафіксовані досягнення вирощування картоплі до трьох кілограм. Але для нашої місцості це є певною диковинкою. Принаймні журналісти раніше розповідали про картоплини вагою майже один кілограм 300 грамів, які виросли на Хмельниччині та у Волинській області. У Книзі рекодів Гіннеса зафі­ксовано досягнення жителя міста Тір, що на півдні Саудівської Аравії, Халіла Сехзата. Його картоплина мала вагу 11 кілограмів 200 грамів.

Цьогорічний врожай картоплі жителі нашого краю оцінюють по-різному. Але тривала спека все ж таки дала можливість більшості городників порадіти за врожай другого хліба.

Олександр Шустерук

На знімку: Віктор Андрєєв з «рекордсменкою»

Фото автора