ВІДНОВЛЕННЯ: ЕТАП ЗА ЕТАПОМ

На третьому енергоблоці ХАЕС виконуються ремонтно-відновлювальні роботи будівельних конструкцій за результатами обстеження енергоблока в рамках першого етапу. Зокрема виконано очищення, ґрунтування та фарбування металоконструкцій. Змонтовано трубопроводи відкачування води, насоси, виконана консервація 47 одиниць устаткування. Змонтовано тимчасовий трубопровід підведення стиснутого повітря до третього енергоблока. Здійснено роботи з монтажу тимчасового трубопроводу стиснутого повітря у фундаментній частині реакторного відділення. Виконані роботи з монтажу металоконструкцій у приміщеннях №123/1, 123/2, 123/3 під вантажопідйомні механізми.

За словами виконуючого обов’язки начальника будівельного відділу УКБ Валерія Степанчука, від початку року на третьому енергоблоці очищено та загрунтовано 873 квадратних метри металоконструкцій та відновлено 546 квадратних метрів залізобетонних. Для захисту залізобетонних конструкцій використовується матеріал «Cerinol». Роботи виконує генпідрядник ПАТ УБ ХАЕС, а підрядниками виступають ПрАТ УкрЕХІ, ТОВ БМУ-1 УБ ХАЕС, ТОВ БМУ-7 УБ ХАЕС, ТОВ «Техноальп», ТОВ БМУ-4 УБ ХАЕС. Їх працівники роботи виконували у реакторному відді­ленні, машзалі, четвертій резервній дизельній електростанції, перехідних мостах між головними корпусами, кабельних  каналах, камерах третьої берегової насосної станції, зовнішніх мережах. Перед ремонтно-відновлювальними роботами було проведене багатоступеневе обстеження залізобетонних та металоконструкцій, вивчено виконавчу документацію, проведено експертизу звітів «Київ­енерго­проекту» з обстеження реакторного відділення, машзалу, стану ставка охолоджувача, видано експертні висновки.

- Ми ретельно підготувались до проведення другого етапу ремонтно-відновлювальних робіт, - розповідає Валерій Миколайович Степанчук, - попередньо була підготовлена тендерна документація на відкриті торги. Відповідний договір перебуває на реєстрації в ДП НАЕК “Енергоатом”. Хочу відзначити, що аналогічні роботи будуть проводитись і на четвертому енергоблоці – у реакторному відділенні, машзалі, п’ятій резервно-дизельній електростанції, раніше було проведено обстеження будівельних конструкцій, аналіз виконавчої документації. Вже за­т­ве­р­джено проект ремонтно-відбудовних робіт на об'єктах третього та четвертого енергоблока. Вже проведено торги на вибір виконавця ремонтно-відбудовних робіт. Відповідний Договір також знаходиться на реєстрації в ДП НАЕК “Енергоатом”.

Олександр Шустерук

 На знімку: виконуючий обов’язки начальника будівельного відділу Валерій Степанчук та інженер Олександр Христюк вивчають документацію.