«ЇЇ ВЕЛИЧНІСТЬ – ЖІНКА»

Під такою назвою у Палаці культури міста Славута відбулися урочистості з нагоди Міжнародного жіночого дня, на які були запрошені кращі представниці жіноцтва, що мешкають на території зони спостереження Хмельницької АЕС і  відіграють чималу роль у здійсненні суттєвих перетворень у різних сферах життєдіяльності нашого регіону та покращенні добробуту його жителів. Таких претенденток було обрано дванадцять. Саме вони стали почесними гостями урочистого заходу.

Першою на сцену піднялась заступник генерального директора з економіки та фінансів Хмельницької АЕС Альвіна Шестак. Цій жінці випало здолати тривалий виробничий шлях. Свою трудову діяльність розпочала на посаді інженера, згодом були довірені відповідальні керівні посади, від яких залежала стабільність роботи багатьох підрозділів електростанції. У Альвіни Петрівни багато галузевих та державних відзнак. Як зазначили ведучі свята, вона, не дивлячись на відповідальну посаду та постійні виробничі клопоти, завжди залишається жінкою, яка прагне щастя рідним та близьким, усім добрим людям.

Приємним сюрпризом для Альвіни Петрівни стало відзначення її у номінації «Впевнений поступ».

В ході святкового дійства вшановано ще одну працівницю Хмельницької АЕС – машиніста-обхідника турбінного відділення сьомої групи Оксану Аржанцову. Її професія складна з огляду на відпо­відальність і якість знань               тех­ніки, важко віриться, що  тендітна жінка прекрасно справляється зі складним обладнанням  машзалу. Оксану Олександрівну оголошено переможницею у номінації «Сила духу». У  промові вона відзначила, що її виробничі успіхи можливі тільки за умови злагодженості великої команди турбіністів.

Організаторами заходу виступили ВП «Атомпроект­інжиніринг» ДП НАЕК «Енергоатом», Асоціаціація територіальних громад 30-кілометрової зони ХАЕС, адміністрація та профком Хмельницької АЕС, Українське ядерне товариство та виконавчий комітет Славутської міської ради. Вони подбали і про концертну програму, у якій взяли участь колективи художньої самодіяльності Славути та Нетішина.

На сцені з’являються виконавці, які демонструють зразки національного колориту. Кожна пісня, запальний танок є присвятою жінкам, що своїм життям, трудовою діяльністю примножують здобутки краю.

Жителям Нетішина є підстави для гордості за міський краєзнавчий музей. Цей заклад  став відомий багатьом науковцям  нашої держави та знаний за  межами України. Успіху вдалося досягти завдяки подвижницькій праці його директора Оксани Кононюк. Як було відзначено на урочистостях, краєзнавчий музей у місті енергетиків здобув неофіційну оцінку – «живий». Саме тут постійно проводять цікаві виставки, зустрічі з видатними та неординарними людьми. Кожна подія має позитивний резонанс у відвідувачів, представників мас-медіа. Оксану Василівну було від­значено у номінації «Золоте серце».

Щирі слова ведучі сказали про директора Острозького Музею книги та друкарства Світлану Позіховську. Вона є учасницею всеукраїнських музейни­х фестивалів, міжнародних наукових конференцій і активно пропагує знання про історію книгодру­кування.

Достовірність інформації про діяльність Хмельницької АЕС залежить значною мірою від діяльності редактора Гощанської районної газети Ірини Повар. У цьому виданні постійно друкуються розповіді про важливі події на електростанції, про заходи, які сприяють її безпечній експлуатації. Ірина Андріївна  була переможницею у конкурсах «Міс журналістики – 2008» та «Міс Медіа».

Організатори святкового заходу відзначили діяльність Лідії Антонюк, яка мешкає у Шепетівці і присвятила тридцять років свого життя роботі державним службовцем. Багато хороших справ зроблено директором Білогірської школи мистецтв Маргаритою Барановою, депутатом Хме­льницької обласної ради Валентиною Сабінською, вчителем початкових класів Васьковецької ЗОШ І-ІІ ступеня Ізяславського району Валентиною Кукурікою, організаторкою клубу «Оберіг» Ларисою Чорнокрилюк, головним редактором теле-радіокомпанії «Контакт Славута» Тамарою Іванюк.

До когорти активних пропагандистів  атомної енергетики належить директор Оженинської ЗОШ №2 Острозького району Рівненської області Ніна Дрозд. Її відзначено у номінації «За піклування та підтримку».

Під час концертної програми про значення жінок на виробництві, в культурі, мистецтві, освіті говорили голова профкому Хмельницької АЕС Михайло Гук, віце-президент Українського ядерного товариства Сергій Барбашев, начал­ьник управління ВП «Атомпроектінжиніринг Марія Дубовенко, міський голова Славути Василь Сидор. Вони вручили номінанткам цінні подарунки та дипломи, в яких, зокрема, було зазначено: «За значний особистий внесок у соціально-економічний і духовний розвиток регі­ону та з нагоди святкування Міжнародного жіночого дня».

Як запевнили організатори дійства, такі заходи стануть традиційними. На них вшановуватимуть  найдостойніші жінки, якими багатий наш регіон.

Олександр Шустерук

 Фото  автора  та  Лесі  Ліщенко