Яворівська  іграшка-забавка у нетішинському краєзнавчому музеї

Виставка творчої родини -Галини Шумило і Семена Тлустого (Яворівщина) представляє 463 дерев’яні дитячі іграшки-забавки. Коники, метелики, вуркала, півники, птахи, візочки виготовлені з екологічного матеріалу й розписані яворівським розписом «вербичка» з різноманітними візерунками (квітами, кривульками, цяточками, рисочками, віночками тощо).

Цей декоративний розпис має давні традиції, вирізняється своєрідною технологією, художнім смаком та стриманістю декору. Він виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського району Львівської області - славнозвісному центрі розмальованих виробів із дерева.

У 80-их роках XX століття традиція їх створення почала занепадати. На щастя, нині, завдяки зусиллям майстрів народного мистецтва в Україні активно відроджуються традиції яворівського орнаменту та створення іграшки-забавки.

Для розпису іграшок, як і багато років тому, майстри використовують такі кольори: зелений (символізує траву й листя), червоний (плоди й ягоди), синій (небо й воду), жовтий (сонце).

Семен Тлустий - член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Народився в селі Лісоводи Городоцького району на Хмельниччині. У 1972 році вступив у художнє училище, пізніше закінчив Львівський технікум механічної обробки деревини та художньо-графічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту. Мешкає в місті Івано-Франкове Яворівського району Львівської області.

Першу іграшку створив ще у 1972 році як курсову роботу в художньому училищі. Згодом майже тридцять років працював майстром виробничого навчання, викладаючи різьблення у рідному училищі. Для виготовлення яворівської дитячої дерев’яної іграшки різьбяр використовує деревину осики, яка, як здавна вважається, має властивість відганяти усе зле.

Галина   Шумило  - член художньої студії «Рукотвори» при Хмельницькій міській раді, також народилась у  Лісоводах. Закінчила Хмельницьку педагогічну академію й отримала кваліфікацію вчитель початкових класів. Працювала в школі,  дитячому садку, але згодом захопилася розписом народної дерев’яної іграшки і відтоді займається її традиційним декоруванням, відродженням та популяризацією.

Із своїми неповторними іграшками Галина Шумило та Семен Тлустий часто бувають на різних етнофестивалях та етноярмарках не тільки в Україні, а й за кордоном. Проводять майстер-класи з розпису дерев’яної народної іграшки-забавки.