За покликанням - атомник

Зміна енергоблока, у якій кервником Альберт Валерійович Єщенко, в числі п’яти інших перебуває в ізоляції на базі Центру ділових зустрічей цеху господарського забезпечення ХАЕС. Саме на цій території, крім часу перебування на зміні, проходить їх «не робоче» життя. Ізоляція вимушена, через коронавірус. Фахівців такого рівня в Україні обмаль, і збереження їх здоров’я нині насправді на вагу золота. За цим слідкує фельдшер, який здійснює щоденний дворазовий та передзмінний медичний огляд.

Як мовиться, і психологічний стан має відповідати нормам. Колеги по роботі зауважують, що у цьому плані Альберт Валерійович у найвищому тонусі. Він найцікавіший співрозмовник, надзвичайно обізнаний у різних сферах життя. Про Южно-Сахалінськ знає не з книжок, бо там народився, на Чорнобильській АЕС працював, річками на плотах сплавлявся, на Водохреще у крижану воду занурювався, зі спортом  дружить, книги з різних дисциплін та художню літературу опановує.

Невгамовність – це про нього. При цьому велика витримка, висока кваліфікація у справі, які служить. Під час пуску другого блока у 2004 році саме зміна, у якій працював А.Єщенко, виконувала синхронізацію із енергосистемою країни. Як свідок тих подій, засвідчую, що це була хвилююча подія для усіх присутніх у залі за участі Президента країни. А що вже говорити про безпосередніх виконавців цієї процедури на пульті управління реактором! Альберт Єщенко тоді в числі інших був відзначений орденом «За заслуги ІІІ ступеня». Тоді ж його удостоєно відзнаки «За пуск 2-го блока  ХАЕС».

Серед обов’язкових умов допуску фахівця до управління реакторною установкою – ліцензування. А це постійні тренування на тренажері БЩУ, підвищення професійних знань.

Зазначимо, що на Хмельницькій АЕС Альберт Валерійович з квітня 1993 року пройшов щаблями оператора, старшого оператора, провідного інженера з управління реактором, начальника зміни реакторного цеху. У 2009 році обійняв посаду начальника зміни енергоблока №1.

 У нього є вихованці, що ставлять собі цю людину за приклад у роботі. Принаймні один із переможців галузевого конкурсу серед молодих фахівців в якості  оператора реакторного отделения 6 группы РЦ Владимир Сухопара надзвичайно високо оцінив роль наставника. Поради Альберта Валерійовича були слушними, професійними, кваліфікованими.

Висока працездатність, висока ерудиція, ініціативність і відповідальність роблять А.В.Єщенка не лише формальним лідером. Двадцять сім років трудового стажу у колективі атомників Хмельницької АЕС з тридцяти двох – факт беззаперечної відданості цьому підприємству і місту.  Людина на своєму місці. Головне – за покликанням!

Віктор Гусаров