З радянської епохи Україні дістались слова індустріалізація, колгосп, суботник. Саме під час вільної неоплачувальної праці було видно для кого робота в радість, а кому тягар. Пенсіонери Хмельницької АЕС – вихідці з тієї епохи. І труд для них основа єства, просто необхідність. Особливо, коли в результаті – краса.

- Ми починали будувати це місто, - каже голова цехового комітету пенсіонерів Ольга Василівна Яськів. – За тридцять років Нетішин став окрасою краю. Крім Хмельницької АЕС, житлових будинків, різних споруд підросли посаджені на перших суботниках дерева. Весняної пори любо-дорого дивитись на втілену у справу мрію. Шкода тільки, що не кожен по-людськи ставиться до оточуючого середовища. Напередодні Дня збереження довкілля понад 50 пенсіонерів та вільних від роботи свідомих працівників ХАЕС вийшли на прибирання території вздовж каналу. Місто має бути гарним.

Ірина Дмитрівна Діордієва «молода» пенсіонерка: ще на початку 2010 трудилась  у відділі роботи  з громадськістю і ЗМІ.

- Нетішин відвідують тисячі екскурсантів з метою ознайо­млення з колективом станції, його трудовими досягненнями та роботою такого могутнього підприємства, як ХАЕС, - зауважує вона. - Завжди приємно чути від відвідувачів, що не лише станція є зразком культури безпеки, але й місто вражає красою, охайністю, можна сказати бадьорим виглядом. І коли для центру міста вищесказане норма, то вздовж річки і каналу картина подекуди неприваблива. Ми вийшли, аби навести порядок на відрізку від стадіону до старого млина. Сподіваюсь, впораємося.

Володимир Дмитрович Воро­бйов випромінював оптимізм і жагу до роботи.

- Подібні суботники корисні не лише в плані наведення порядку, - каже він, - але й для здоров’я, дають привід  для гордості і підвищення самооцінки, що для пенсіонера, вважаю, дуже важливо. Ми хочемо бачити Нетішин гарним, оновленим. Це породжує позитивні емоції, додає бадьорості.

Відзначимо, що цехова організація пенсіонерів ХАЕС зробила подібні суботники традицією. Ентузіазм, гарний настрій, піднесення від роботи і її результатів – ось такі характеристики цьогорічного суботника. І фотокамера Віктора Гусарова зафіксувала їх для історії.