АЗИ ЖИТТЯ НА ЛОНІ ПРИРОДИ

За дванадцять років діяльності спортивного клубу «Пульсар», яким керує начальник енергоремонтного підрозділу Хмельницької АЕС Михайло Ковальчук, через його секції пройшло більше трьох сотень нетішинських хлопців та дівчат. Спочатку молодь опановувала принципи рукопашного бою, потім виник задум органі­зації змістовного відпочинку для учасників клубу. Так започаткувалась традиція проведення туристичних походів до найцікавіших місцин не тільки Подільського краю, Полісся, а й Карпат, Криму. Два роки тому народилась ідея залучати до проведення табірних зборів молодих людей, котрі не є членами «Пульсару». Михайло Ковальчук звернувся до Нетішинського міськвиконкому з проханням надати  кандидатури дітей, які зростають у неповних сім’ях, мають схиль­ність до певних правопорушень.

До проведення цьогорічних табірних зборів під час літніх канікул члени спортивного клубу «Пульсар» готувались ретельно. Став у пригоді досвід, який був набутий рік тому. Для розміщення табору обрали берег водосховища, там і  розмістилось наметове містечко.

З перших днів зборів діти пройнялися красою унікальної природи, їх перебування у таборі було розписане, як мовиться, по хвилинах. Обов’язкові ранкові фізичні вправи плавно переходили  у різні спортивні заходи. Знайшовся час і для розширення світогляду дітлахів за рахунок пізнава­льних лекцій про наслідки шкідливих звичок, поширених серед сучасної молоді. Важливими стали заняття з надання першої медичної допомоги.

П’ятдесят учасників зборів були представлені у п’яти загонах, між якими панувала хороша конкуренція. Діти проявляли солідар­ність і бажання досягти перемог у різних спор­тивних змаганнях, виявилось багато охочих спробувати метнути холод­ну зброю чи спробувати влучити в ціль з малокаліберної гвин­тівки. Навіть дівчата залюбки брали  участь у таких екстремальних вправах.

У клубі «Пульсар» вже є досвід підготовки дайвінгістів. Саме ази цього виду спорту були продемонстровані юним учасникам табірних зборів.

- Важко описати ті враження, які переживали хлопці та дівчата пірнаючи  в спеціальному спорядженні, - каже Михайло Ковальчук, - вони зрозуміли, що поряд існує не менш цікавий світ, який розташований під водою. Там можна побачити багато неповторного – від водоростей до різних видів риб. Особливістю нашого водосховища є те, що вода в ньому має хорошу прозорість. Це свідчить про її хороші фізико-хімічні показники, бо виробнича діяльність електростанції не вплинула на стан довкілля.

Цікавими стали прогулянки на водному мотоциклі, діти просто шаленіли від захоплення. Всі дитячі розваги відбувались з дотриманням правил безпеки, під пильним оком чотирьох інструкторів.

Крім членів клубу «Пульсар» у табірних зборах взяли участь учні Славути, а також члени патріотичного клубу «Ольбери» з міста Кузнецовськ.

- Мені доводиться часто спілкуватись з молоддю, - продовжує розповідь Михайло Ковальчук, - і стає прикро, що вона масово і бездумно піддається звабам  цивілізації. Тривале просиджування біля комп’ютера обмежує елементарні фізичні навантаження, діти зростають хворобливими та кволими. Це можуть підтвердити працівники військкоматів, які опікуються призовною молоддю. Організацією табірних зборів ми намагаємося показати необ­хідність змінити ставлення до підростаючого покоління і дати можливість йому усвідомити, що здоровий спосіб життя допомагає у гармонійному розвитку особистості.

Десять днів перебування на зборах біля Нетішина надовго запам’ятаються його учасникам. За словами маляра ремонтно-будівельного управління енергоремонтного підрозділу Олени Стелько, її донька Марина після участі у табірних зборах поверну­лась з масою позитивних емоцій і мріє знову потрапити до складу однолітків, які прагнуть спові­дувати принципи здорового способу життя, бути відповідальними і вимогливими до себе.

Кожного року зростає інтерес до діяльності спортивного клубу «Пульсар», в якому школярі можуть знайти захоплення до душі. Не випадково для більшості колишніх вихованців рідні стіни спортивного клубу навіюють тільки хороші спогади. Атмосфера, яка постійно панує у клубі, спонукає хлопців та дівчат сповідувати принцип колективізму, переборювати життєві труднощі і вірити у свої сили.

Олександр Шустерук

Фото з архіву спортивного

клубу «Пульсар»