Буде вiд нас  «Чорнобильський Спас»

Протягом більше двадцяти років церква підносить молитви за жертвами аварії на Чорнобильській АЕС, розділяючи скорботу рідних і близьких. Вшановуючи подвиг ліквідаторів, 28 серпня 2003 року, у день Успіння Пресвятої Богородиці, предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Володимиром, Митрополитом Київським і всієї України, була освячена ікона «Чорнобильський Спас». Її унікальність у тому, що вперше у православ’ї поряд з ликами святих зображені люди!

Задум створення такої ікони прийшов Юрію Андрєєву, що присвя­тив своє життя ядерній енергетиці, а під час аварії отримав величезну дозу радіоактивного опромінення. Нині він - президент Союзу «Чорнобиль України». Ікона багато разів являлась Юрію Борисовичу уві сні, але він вважав її створення незбагненною мрією, в якомусь роді навіть єрессю. Одного разу Юрій Андрєєв запитав у Митрополита Київського Володимира, чи можлива ікона Спаса разом з чорнобильцями, які рятували планету від радіації. Чужої крові під час боротьби вони не пролили, а своєї не пошкодували. Владика одразу дав благословення іконописцю Владиславу Горецькому на написання ікони.

Горецький, один із послушників Троїце-Сергієвої Лаври володіє унікал­ьною технікою роботи з сусальним золотом. У квітні 2003 року Юрій Андрєєв і Володимир Горецький почали працювати над сюжетом і композицією ікони, що є унікальною у християнському світі.

У верхній частині ікони розташовані фігури Богородиці, Ісуса Христа і Архистратига Михаїла - він веде людську Божу рать живих і мертвих «Чорнобильців».

У нижній частині ікони, на передньому плані - Чорнобильська сосна - образ, не придуманий людиною. Вона схожа і на хрест і на тризуб, який є гербом України.  Сосна знаходиться майже на одній лінії: четвертий аварійний блок - місто Прип’ять.

Після вибуху на ЧАЕС праворуч і ліворуч від міста Прип’ять пройшли два сліди викидів, які накрили кладовище, лікарню, гаражі, виробничу зону, пожежне депо. Сосна стояла в зоні цього «рудого лісу», дуже щільного забруднення - від 100 до 1200 рентген на годин­у. Дерево стало символом Чорнобильської трагедії. Йому відведено центральне місце в нижній частині ікони.

Зліва зображені душі померлих чорнобильців, справа - ліквідатори аварії: пожежний в респіраторі, працівник станції, льотчик, медсестра. На горизонті, за обрисами «Саркофагу» видніється заграва сходу,              в небі летить зірка Полин. На задньому плані - обпалена земля, на передньому - зелен­а, оживаюча.

Горецький працював над іконою «Чорноби­ль­ський Спас» п’ять місяців. 28 серпня 2003 року біля стін Успенського храму в Києво-Печер­ській Лаврі вона була освячена. Під час освячення стало чудове явище, свідками якого були тисячі людей.

Спершу над іконою пролетів голуб, високо в небі серед перистих хмар виникла веселка у вигляді німба (дощу напередодні не було!), потім на небі з’явився православний хрест, в центрі якого було сонце­.

Ікону передали Успенському Храму, але на прохання чорнобильців вона постійно знаходиться в хресних ходах по областях України. Ікона стала розрадою чорнобильцям, її визнали і стали вважати своєю в багатьох українських родинах, адже трагедія Чорнобиля торкнулася кожного.

Ікона допомагає пораненій  чорнобильській землі. Хресні ходи «Чорнобильського Спаса» супроводжуються чудовими явищами і зціленнями. Із зображенням ікони чорнобильці йдуть на складні хірургічні операції, підкладають її хворим дітям під подушку.

Настоятель єдиного діючого в зоні відчуження Свято-Іллінського Храму отець Микола вирішив провезти список ікони «Чорнобильський Спас» по тих місцях зони, де раніше знаходилися православні храми, зруйновані у 1930-1950 роках більшовиками. У цих священних місцях нині встановлені православні хрести.

Одного разу отець Микола привіз ікону в село Іллінці, в якому раніше стояв Храм Різдва Богородиці. На цьому місці священик встановив ікону і в оточенні двох десятків бабусь-самоселів, які повернулися в рідне село всупереч заборонам, почав молебень. Під час служби серед ясного безхмарного неба виник стовп світла, який осінив всіх. Це явище тривало всього кілька секунд, були зроблені фотографії, на яких це чудо виглядає як засвічена смуга, яка виходить із відкритого Євангелія прямо в небо.

У 2004 році відбувся другий випадок, який остаточно переконав віруючих в незвичайних властивостях ікони: під час замаху на батька Миколи ніж потрапив в гаманець, де знаходилася фотографія ікони. Це врятувало священику життя.

За ініціативою Союзу «Чорнобиль України» був написаний повний список ікони «Чорнобильський Спас» для Храму Христа Спасителя - дар чорнобильців України чорнобильцям Росії.

Чорнобильська катастрофа - випробування, дане Господом, щоб за­стерегти людину від страшних помилок. Чор­но­­би­льці-рятувальники заслужили найвищу нагороду, можливу на землі - бути прирівняними до Божої раті.

У нетішинському хра­мі Ікони Божої Матері «Неопалима Купина» в районі правого бокового виходу закінчується розписування зводів та стін. В числі інших ікон тут           знаходимо зображення «Чор­нобиль­сь­ко­го              Спаса».

Нині стоїть питання про оплату за роботу вартістю у 50 тисяч гривень. Церковники храму моли­товно­ звертаються до прихожан, насамперед працівників Хмельницької АЕС, із проханням зібрати необхідні кошти. За умови оплати цієї роботи колективом ХАЕС під іконою буде зроблено напис про дарування  храму ікони «Чорнобильський Спас» працівниками Хмельницької АЕС.

З пропозиціями звертатись у відділ соціального розвитку ХАЕС за тел.: 6-20-25.

 Марина Селіверстова