Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України

З метою покращення якості та оперативності обслуговування громадян, впровадження технологій електронного урядування в соці­альній сфері, Пенсійним фондом України розроблено веб-портал електронних послуг, який розпочав свою роботу з 1 жовтня 2012 року, забезпечуючи надання органами Пенсійного фонду України послуг в електронному вигляді.

Кожен, хто працює, може перевірити на веб-порталі інформацію з особового рахунку у системі персоніфікованого обліку, а пенсіонер – ознайомитися з розміром пенсії.

Як же пересічний громадянин може користуватися цим ресурсом?

Органи Пенсійного фонду роблять усе для того, щоб зробити зручними, зрозумілими й функціональними сервіси, адресовані не лише пенсіонерам або роботодавцям, а й усім іншим громадянам.

Цей електронний ресурс виконує дві найважливіші функції:

Перша – надання загальної інформації у сфері соціальних та пенсійних послуг. На веб-порталі розміщено зразки заяв, бланків, інших необхідних документів для призначення (перерахунку) пенсії, що дає можливість роздрукувати або заповнити їх в електронному вигляді.

Друга – зареєструвавшись на порталі, кожна людина має можливість, не виходячи з дому, за­стосовуючи можливості мережі Інтернет: записатися на прийом у зручний для неї час до керівництва управління;  відслідкувати стан своєї облікової персональної картки, правильність і повноту інформації, котру подає через органи Міндоходів і зборів в ПФУ її роботодавець, і вчасно вимагати від свого роботодавця виправлення допущених помилок, щоб не втратити жодного дня свого страхового стажу під час нарахування (перерахунку) пенсії;  пенсіонери можуть ознайомитися з розміром пенсії.

Щоб стати користувачем електронних сервісів веб-порталу й мати можливість у будь-який час отримувати потрібну інформацію, варто насамперед потурбуватися про те, щоб було дотримано всіх норм чинного законодавства про захист інформації.

Для цього потрібно звернутися із заявою про доступ до веб-пор­талу у відділ з обслуговування та розгляду звернень громадян уп­равління Пенсійного фонду України м. Нетішина Хмельницької               області за адресою: вул. Неза­лежності, 12, тел.: 3-18-53.

При собі необхідно мати паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду, для пенсіонерів - пенсійне посвідчення, для фізичних осіб-підприємців – свідоцтво про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі.

Після реєстрації заяви спів­робіт­ником Фонду має бути видано реєстраційний номер, який застосовують при особистій реєстрації на сайті веб-порталу.

Під час реєстрації громадянин сам обирає логін і пароль для входу в систему, що є захистом від несанкціонованого доступу іншими користувачами.

Для того щоб самостійно розі­братися в особливостях функціонування веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України можна звернутися на його сторінку в мережі Інтернет: http://portal. pfu.gov.ua

Наталія Новак,

начальник управління  Пенсійного фонду України в м. Нетішин