Велика Французька революція з'явилась у вільному доступі в Інтернеті

Стенфордський університет і Національна бібліотека Франції виклали в мережу 14 тисяч зображень - у великому розширенні - в рамках проекту "Цифровий архів Французької революції", пише "Українська правда".

Проект складається з двох частин - "Парламентські архіви" і "Зображення Французької революції".

Робочі мови архіву - англійська та французька.

Інтернет-адреса проекту - frda.stanford.edu.

Архів містить документи та зображення, розсортовані за часовою шкалою, що дозволяє легко знайти потрібний артефакт.

Крім документів, користувач архіву може переглянути скани тогочасних ілюстрацій, гравюр, фотографій медалей, монет та інших предметів.

Кожна одиниця контенту атрибутована за походженням, авторством і місцем зберігання оригіналу.

Крім хронологічної шкали, автори пропонують і тематичні розділи - від "Король і королівська родина" й "Політичне суперництво та соціальні конфлікти" до "Політика в будуарі" (з фактично тогочасною порнографією, яка зображувала життя привілейованих станів).

Велика Французька революція (1789-1799) вважається головним переломним моментом в історії європейської демократії.

Внаслідок системних революційних подій абсолютна монархія у Франції впала, було проголошено світську парламентську республіку "вільних громадян". Конституційні права де-юре отримали буржуазія, ремісники та селяни.

Бурхливий розвиток політичного процесу під час революції призвів до радикалізації суспільства, масових страт (було страчено і самого короля), військової мобілізації та експорту республіканських ідей в сусідні країни.

Зрештою до влади прийшов успішний республіканський воєначальник Наполеон Бонапарт, якого в 1804 році проголосили імператором.