Взаємовигідна співпраця

За десять місяців поточного року інформаційним центром відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС організовано 57 екскурсій, під час яких 1332 людини змогли познайомитись з роботою електростанції. Традиційними відвідувачами є учні шкіл, що розташовані на території зони спостереження ХАЕС. З деякими навчальними закладами в нашому регіоні працівники ХАЕС налагодили тісні стосунки. Серед них – Оженинська ЗОШ №2, яка знаходиться в Острозькому районі.

 Учны Оженынської ЗОШ №2  є активними учасниками регіонального конкурсу дитячих малюнків «Атомна енергетика і ми», що організовує відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС. Найвищу нагороду конкурсу – Гран-прі – вдалося двічі вибороти вихованцям цього навчального закладу. Зокрема, свого часу малюнок Володимира Ярошика суддівська колегія визнала найкращим. Його  нагородили грошовою премією та екскурсією до Москви. Робота Володимира Ярошика демонструвалась у Третяковській галереї, а її копія тривалий час прикрашає кабінет генерального директора Хмельницької АЕС Миколи Панащенка. Переможцем конкурсу був і Вадим Олійник, якого також вважають гордістю Оженинської ЗОШ №2. Він є презентантом численних персональних виставок авторських картин. Одну з них  відвідали представники відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС. Зараз ці художники вже продовжують навчання у профільних вишах.

Днями Хмельницьку АЕС знову відвідали учні з Оженина. Змістовну та пізнавальну екскурсію  інформаційним центром організувала інженер відділу роботи з громадськістю Надія Походонько. Під час оглядин макету проммайданчика електростанції вона організувала імпровізоване бліц-інтерв`ю для школярів, щоб заохотити їх до глибшого ознайомлення з основами атомної енергетики. За правильні відповіді були передбачені і символічні призи – кулькові авторучки із символі­кою Хмельницької АЕС. Їх володарями стали Наталія Коваль, Діана Пацак, Тетяна Пухленко.

Надія Петрівна також нагадала про переможців минулих конкурсів юних художників, серед яких є вихованці Оженинської ЗОШ №2. До речі, дві роботи Володимира Ярошика й зараз виставлені для огляду в інформаційному центрі.

Інженер наголосила, що незабаром учням доведеться торувати  стежку у житті, тому актуальною є професійна орієнтація. Принаймні на Хмельницькій АЕС завжди раді талановитим та здібним випускникам університетів, ліцеїв  енергетичного профілю. Принагідно Надія Походонько розповіла, що кілька років тому на заслужений відпочинок пішов начальник відділу технічного контролю електростанції Іван Хмілевський, який також родом із Оженина. Він виховав ціле покоління гарних спеціалістів. Гарними словами на Хмельницій АЕС відгукуються  про колишніх жителів цього села інженера з експлуатації Оксану Ємельянову та інженера з охорони праці хмічного цеху Тетяну Бернацьку, юрисконсульта юридичного відділу Оксану Калабську, головного інженера ремонтно-будівельного управління енергоремонтного підрозділу Андрія Нагорного, теслю Миколу Гаврилюка тощо.

Учнів з Оженинської ЗОШ №2 супроводжувала учитель, директор шкільного музею Світлана Журик, яка погодилась поділитись враженнями від відвідин інформаційного центру та навчально-тренувального центрів.

- На електростанції я не була ще жодного разу,- розповідає педагог, - ця екскурсія для мене є пізнавальною.  Скажу відверто, багатьом жителям нашої округи ще й  досі психологічно важко подолати страх, породжений аварією на Чорнобильській АЕС. Як відомо, брак інформації породжує недовіру. Хочу наголосити, що екскурсія на ХАЕС вийшла змістовною. Ми почули різнобічну розповідь  про основи ядерної енергетики та принципи виробництва електроенергії на діючих енергоблоках. Перші враження: на електростанції використовуються сучасні технології, значна увага спрямована на підвищення безпеки. Ми переконалися у компетентності спеціалістів ХАЕС. Вони намагаються добросовісно виконувати свої професійні обов’язки, дбають про добробут сімей. Показовим є те, що на електростанції вже існують династії атомників. Практично всі зацікавлені, щоб згодом на підприємстві батьків змінили їх діти. Якщо б існувала якась небезпека чи загроза здоров’ю, ніхто б не намагався пов’язувати свою долю з електростанцією. Ця екскурсія змінила моє уявлення про всю атомну енергетику. Воно є позитивним. Взагалі я була вражена тим, що в Нетішині, зокрема, й на електростанції знають про нашу школу і пам’ятають усіх переможців та активних учасників конкурсу юних художників «Атомна енергетика і ми», а також земляків, що зараз вирішують різні виробничі питання на енергетичному підприємстві. Це хороший приклад для підростаючого покоління.

Село Оженин за кількістю людей є другим населеним пунктом після Острога. Зараз тут мешкає більше п’яти тисяч чоловік. Принаймні два десятки років тому в Оженині  повноцінно працювали плодоконсервний завод, хлібозавод, підприємство із заготівлі зерна, обласна база постачання сільськогосподарської техніки, підприємство «Сільгосптехніка», цукровий завод. На сьогодні їх діяльність припинена. Натомість з’явились різні невеликі приватні підприємства, які займаються обробкою деревини, виготовленням товарів широкого вжитку, переробкою сільськогосподарської продукції. На сьогодні стабільно працює залізнична станція. Під завершення будівництва другого енергоблока для покращення соцкультпобуту села Оженин були залучені і кошти НАЕК «Енергоатом», задяки чому вдалося провести реконструкцію приміщення сільської медичної амбулаторії, а школі - замінити вікна.

Під час екскурсії  учитель Світлана Журик також зазначила, що відвідини сучасного енергетичного підприємства допомагають дітям отримати кращу уяву про важливість виробництва електроенергії, достатня кількість якої є запорукою економічної незалежності нашої держави.

Олександр Шустерук